Νέα επίθεση κατά του υποργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, πραγματοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαιτώντας να μάθει, σύμφωνα με το ABC, γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έκανε περισσότερα προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα κατά του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και αναφορικά με τους χειρισμούς του για την ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φραστική επίθεση του Τραμπ κατά του Σέσιονς στο Twitter. Τον περασμένο Ιούλιο, τον είχε χαρακτηρίσει “επίμονα ενοχλητικό” ενισχύοντας τις υποψίες που υπήρχαν για το ενδεχόμενο αποπομπής του, από τα υπουργικά του καθήκοντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει επίσης ότι ο Σέσιονς είχε “μια πολύ αδύναμη θέση” αναφορικά “με τα εγκλήματα της Χίλαρι Κλίντον.” Αργότερα, την ίδια ημέρα του Ιουλίου, στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ είχε εκφράσει την “απογοήτευσή” του για τον Σέσιονς. Μία ημέρα μετά ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε μία σειρά επικριτικών αναρτήσεων για τον υπουργό Δικαιοσύνης στο Twitter.

Τον Ιανουάριο, ο Σέσιονς έδωσε μία τετράωρη κατάθεση στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που έχει ανακριθεί για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η έρευνα αυτή εξετάζει και το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του Σέσιονς με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ, ο ίδιος αυτοεξαίρεθηκε από την έρευνα για την Ρωσία που διενεργεί το FBI. Έτσι, ο διορισμός του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, τον περασμένο Μάιο κι αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Τζέιμς Κόμεϊ, από τον Τραμπ, έγινε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν.

Στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής του Τραμπ έχει βρεθεί κι ο Ρόζενσταϊν για τους χειρισμούς του στην έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ.

Τον Ιούλιο του 2017, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει στην εφημερίδα “The New York Times” ότι θα αξιοποιούσε μία άλλη επιλογή προσώπου για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, εάν γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο Σέσιονς θα εξαιρούσε τον εαυτό του από την έρευνα για την Ρωσία, την οποία και χαρακτήρισε “άδικη πράξη για τον πρόεδρο.”

“Ο Σέσιονς δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αυτοεξαιρεθεί κι αν σκόπευε να το πράξει, θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Θα είχα επιλέξει κάποιον άλλο,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τραμπ.