Ακόμα και αν ήθελε να περάσει απαρατήρητος, δεν μπορεί. Είναι τα κόκκινα μαλλιά, το τετράγωνο πιγούνι και το αβίαστο χαμόγελο, σήμα-κατατεθέν της οικογένειας. Και είναι, βεβαίως, το διάσημο επώνυμο της μεγαλύτερης πολιτικής δυναστείας των ΗΠΑ. Προσθέστε το νεαρό της ηλικίας, τη μετρημένη συμπεριφορά και το ρητορικό χάρισμα του Τζο Κένεντι και βλέπετε γιατί πολλοί μιλάνε για τη νέα μεγάλη ελπίδα του Δημοκρατικού Κόμματος και της Αμερικής απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ιδανικός(;) υποψήφιος


«Ουάου! Αυτός εδώ ο Κένεντι θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος»
φώναξε ο Χάουαρντ Ντιν, βετεράνος πολιτικός των Δημοκρατικών, παρακολουθώντας τον Τζο να παίρνει τον λόγο μετά τις ρατσιστικές συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ ή για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων στην ιατρική περίθαλψη. Το κόμμα τον διάλεξε, τιμητικά, για να εκφωνήσει την επίσημη απάντηση στην ομιλία του Τραμπ για την «Κατάσταση της Ενωσης» στις 30 Ιανουαρίου και από τότε ο Τζόζεφ Π. Κένεντι Γ’, Δημοκρατικός βουλευτής από τη Μασαχουσέτη, είναι στο προσκήνιο της δημοσιότητας.
«Η επιστροφή του Κάμελοτ», «Ο επόμενος Κένεντι ετοιμάζεται για την προεδρία», «Η νέα ελπίδα των Δημοκρατικών λέγεται Κένεντι» είναι μερικοί από τους τίτλους στα ΜΜΕ που πιθανολογούν ότι ο Τζο μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2020.
Οι Δημοκρατικοί αναζητούν διακαώς νέους ηγέτες για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ και ο 37χρονος Κένεντι θα ήταν, κατά πολλούς, ιδανικός. Αλλά εκείνος δεν βιάζεται και ζυγίζει προσεκτικά την επόμενη κίνηση. Προς το παρόν, έχει αποκτήσει πιστούς οπαδούς έπειτα από μια σειρά πύρινων ομιλιών κατά του Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα ορισμένοι Δημοκρατικοί να πιστεύουν ότι ο νεαρός Κένεντι θα μπορούσε να καλύψει το κενό ηγεσίας στο κόμμα.
Οσο και αν ο ίδιος αποφεύγει τη δημοσιότητα και επικεντρώνεται στην πολιτική δράση για την περιφέρειά του, δεν είναι βέβαια ένας συνηθισμένος βουλευτής. Είναι ο εγγονός του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, μικρανεψιός του JFK, εξ αίματος μέλος της μεγαλύτερης πολιτικής δυναστείας της Αμερικής. Και το αποδεκατισμένο κόμμα του έχει απόλυτη ανάγκη από νέα ταλέντα. Καθώς ο Τραμπ συνεχίζει να υπονομεύει τα ιδανικά που ο Κένεντι θεωρεί πολύτιμα, θα πρέπει να αποφασίσει εάν και πώς θα αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο, λένε οι θαυμαστές του.
Αλλά, σε αντίθεση με άλλους φιλόδοξους πολιτικούς, που επείγονται να γίνουν το «επόμενο πρόσωπο» του Δημοκρατικού Κόμματος –κάνοντας εμφανίσεις σε όλη τη χώρα και επιθέσεις στον Τραμπ με κάθε ευκαιρία –ο Κένεντι μοιάζει πολύ επιφυλακτικός. «Κάποια στιγμή, εάν ανοίξει μια έδρα στη Γερουσία, ναι, είναι κάτι στο οποίο σίγουρα θα ρίξω μια ματιά» απαντάει στο επίμονο ερώτημα για τις επόμενες κινήσεις του.
Εξελέγη στο Κογκρέσο το 2012 και έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό τον Μάρτιο του 2017 όταν συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν στην επιτροπή για το νομοσχέδιο για την κατάργηση του συστήματος Υγείας του Ομπάμα. Το βίντεο του ενός λεπτού που δείχνει τον Κένεντι να κατακεραυνώνει τον Ράιαν –λέγοντας ότι το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών είναι μια πράξη «κακίας» –είχε πάνω από 10 εκατομμύρια προβολές μόνο στο Facebook.

Δεν είναι βιαστικός

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που πολλοί τον βλέπουν σαν τον επόμενο γερουσιαστή Μασαχουσέτης και –γιατί όχι; –ακόμη και πρόεδρο των ΗΠΑ. Αν και μερικοί ανυπόμονοι Δημοκρατικοί λένε ότι το κόμμα τον έχει ανάγκη τώρα αμέσως, όσοι γνωρίζουν από κοντά τον βουλευτή Κένεντι λένε ότι οι βιαστικές κινήσεις απλώς δεν είναι το στυλ του. Οι θαυμαστές του πιστεύουν ότι ο νεότερος Κένεντι ενσαρκώνει μερικές από τις καλύτερες ιδιότητες όσων προηγήθηκαν: μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για πολιτική δράση όπως ο βετεράνος γερουσιαστής πατέρας του, μαζί με την υπομονή και την προθυμία να συνεργαστεί μέσα στο Κογκρέσο, όπως ο θείος του Τέντι. Και, σε αντίθεση με πολιτικούς της οικογένειας που προηγήθηκαν, ο Τζο έχει καταφέρει να μείνει μακριά από σκάνδαλα και αμφιλεγόμενες υποθέσεις. Είναι παντρεμένος με τη Λόρεν, συμφοιτήτριά του στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, και η οικογένειά τους μεγαλώνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: έχουν μια μικρή κόρη και έναν νεογέννητο γιο.

Οι νταήδες δεν αξίζουν στους Αμερικανούς

Αν και δεν βιάζεται, ο Κένεντι λέει επίσης ότι το χάος στην Ουάσιγκτον του Τραμπ έχει αναζωογονήσει την αίσθηση του επείγοντος μέσα του. Αλλά τονίζει ότι, προς το παρόν, αυτό σημαίνει ότι εστιάζει στα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο και απειλούνται – την υγειονομική περίθαλψη και τη μετανάστευση.

«Η πολιτική τους είναι η απόρριψη του υψηλότερου αμερικανικού ιδεώδους: της πεποίθησης ότι όλοι αξίζουμε, ότι είμαστε ίσοι και ότι όλοι μετράμε… Οι νταήδες μπορεί να ρίξουν μια γροθιά. Μπορεί να αφήσουν ένα σημάδι. Αλλά δεν έχουν ποτέ, ούτε μία φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, καταφέρει να αναμετρηθούν με τη δύναμη και το πνεύμα ενός λαού ενωμένου για να υπερασπιστεί το μέλλον του» είπε απαντώντας στο διάγγελμα του Τραμπ, χωρίς να τον κατονομάσει ούτε μία φορά.

«Το μίσος και η λευκή υπεροχή παρελαύνουν υπερήφανα στους δρόμους μας», η Ρωσία «είναι βουτηγμένη μέχρι τα γόνατα στη δημοκρατία μας» και το υπουργείο Δικαιοσύνης «αφαιρεί κάθε μέρα ατομικά δικαιώματα». Η κυβέρνηση «δεν βάζει μόνο στο στόχαστρο τους νόμους που μας προστατεύουν, αλλά και την ίδια την ιδέα ότι όλοι αξίζουμε προστασία» τόνισε.

Και απευθυνόμενος, στα ισπανικά, στους λεγόμενους «Dreamers» («Ονειροπόλους»), τους νεαρούς μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφθασαν ως παιδιά στις ΗΠΑ και απειλούνται από την κυβέρνηση Τραμπ, τους είπε: «Είστε μέρος της ιστορίας μας. Θα αγωνιστούμε για εσάς. Δεν θα εγκαταλείψουμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ