Κορυφαίοι διαπραγματευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ανακοίνωσαν σήμερα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε μήνυμά του που ανήρτησαν μαζί με μια φωτογραφία του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και άλλων σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτών να χαμογελούν, οι διαπραγματευτές του SPD έγραψαν: «Κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών στο κείμενο. Μετά οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα το αξιολογήσουν».

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και αφού ήραν τις τελευταίες διαφωνίες που αφορούσαν την κατανομή των υπουργείων, την μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και το ρυθμιστικό πλαίσιο των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου.

Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ΄αόριστον ανανέωσή τους, έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης.

Τα υπουργεία Οικονομικών με τον Όλαφ Σολτς, Εξωτερικών με τον Μάρτιν Σουλτς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Οικογένειας θα αναλάβει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα κρατήσει, μεταξύ άλλων τα υπουργεία ‘Αμυνας και Υγείας, ενώ θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας.

Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενώ θα διατηρήσει τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, η εφημερίδα BILD αναφέρει ότι υπουργός Εξωτερικών θα γίνει ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, ενώ το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μεταδίδει ότι υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Δήμαρχος του Αμβούργου (SPD) Όλαφ Σολτς.

Το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός του CSU και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Στο υπουργείο ‘Αμυνας θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Πέτερ Αλτμάιερ, επιτελάρχης μέχρι σήμερα της Καγκελαρίας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.

Η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται σήμερα Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας.

Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Τώρα θα πρέπει όμως να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας τα 450.000 μέλη του SPD, με μια εσωκομματική διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Sueddeutsche Zeitung: : Την ηγεσία του SPD σχεδιάζει να εγκαταλείψει ο Μάρτιν Σουλτς

Τη θέση του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σκοπεύει να εγκαταλείψει ο Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει η σημερινή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες.

Το ζήτημα της συμμετοχής του κ. Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση είχε αναχθεί το τελευταίο διάστημα σε μείζον πρόβλημα για το SPD, καθώς πολλά στελέχη του ζητούσαν να παραμείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου και να αφοσιωθεί στην αναγέννηση του κόμματος.

Καλωσορίζει η ΕΕ

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ καλωσόρισαν σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς και χαιρέτισαν την από καιρό αναμενόμενη ανακοίνωση λέγοντας πως δίνει ώθηση στην ΕΕ ως σύνολο.

«Συμφωνία συνασπισμού στη Γερμανία: καλά νέα και για την Ευρώπη!», έγραψε στο Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Τιμώ το εποικοδομητικό πνεύμα των φίλων μου από το SPD», πρόσθεσε ο γάλλος σοσιαλιστής, αναφερόμενος στους Σοσιαλδημοκράτες που συμφώνησαν να ανανεώσουν τον συνασπισμό υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ παρά τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εκλογική τους βάση.

Ο γερμανός προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σελμάιρ, χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες, στο κόμμα των οποίων ανήκει και ο ίδιος.

«Μια συμφωνία 170 σελίδων για 4 χρόνια, που ανοίγει με ένα ισχυρό κεφάλαιο για την Ευρώπη και έχει πολυάριθμες αναφορές στο πλαίσιο της ΕΕ σε όλα τα κατά τομείς κεφάλαια», έγραψε στο Twitter ο Σελμάιρ και συνόδευσε το μήνυμα με τις σημαίες της Γερμανίας και της ΕΕ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ηγείται των κεντροδεξιών συμμάχων της Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγραψε στο Twitter: «Καλό σινιάλο από το Βερολίνο προς τον λαό και ολόκληρη την Ευρώπη: η μελλοντική γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει για μια ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή άποψη και μια απάντηση στους λαϊκιστές».