Οι πιο στενοί σύμμαχοι της Ανγκελα Μέρκελ, οι υπερ-συντηρητικοί Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), προετοιμάζονται για εκλογές στο κρατίδιό τους εφέτος το φθινόπωρο, γεγονός που θα περιπλέξει τις προσπάθειες της καγκελαρίου για την οικοδόμηση και την ομαλή λειτουργία της επόμενης, εθνικής κυβέρνησης της Γερμανίας, σε συνασπισμό με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.
Αν και η συντηρητική χριστιανο-κοινωνική ένωση (CSU) βρίσκεται σε συμμαχία σε εθνικό επίπεδο με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), το κόμμα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σκληρών επικριτών της καγκελαρίου, ιδιαίτερα για την «ανοικτή» προσφυγική πολιτική του 2015.
Στο τελευταίο συνέδριό του τον Δεκέμβριο, το CSU ήταν πρόθυμο να δείξει την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Μέρκελ να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με το SPD και να βγάλει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο που ακολούθησε τις γενικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
«Εμείς, ως συντηρητικό μπλοκ, δεν είμαστε επί του παρόντος το πρόβλημα στη γερμανική πολιτική» δήλωσε ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ.
Αλλά οι Βαυαροί έχουν τις δικές τους εκλογές για τη Βουλή του κρατιδίου το φθινόπωρο, και η νίκη εκεί τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από την εθνική πολιτική. Για την εκστρατεία αυτή, οι ηγέτες του CSU είναι πεπεισμένοι ότι το κόμμα πρέπει να επαναβεβαιώσει τα σκληρά συντηρητικά του διαπιστευτήρια –ακριβώς την ώρα που η Μέρκελ θα προσπαθεί να εδραιώσει και να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο Βερολίνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει αναπόφευκτα να κινηθεί προς το Κέντρο.
Αξιωματούχοι του CSU ανησυχούν ότι μια τέτοια πορεία σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να βλάψει τον νέο ηγέτη τους, τον Μάρκους Ζέντερ, οποίος θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας στη Βαυαρία με στόχο τη διατήρηση της απόλυτης πλειοψηφίας του κόμματος στη Βουλή του κρατιδίου.
Ακόμη και χωρίς τις συνεχιζόμενες συνομιλίες συνασπισμού στο Βερολίνο, το κόμμα θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο στη Βαυαρία. Αν και το CSU κατάφερε να κερδίσει μερικές μονάδες από τότε που ανακοίνωσε τον Ζέντερ ως επικεφαλής υποψήφιο, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να του δίνουν περί το 40% των ψήφων –πολύ πίσω από το 48% που κέρδισε στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία, το 2013.
Στο συνέδριο, ο Ζέντερ, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, έδωσε μια πρόγευση της εκστρατείας του, κατακεραυνώνοντας τις αριστερές εφημερίδες και τους «προοδευτικούς της σαμπάνιας» σε έναν επιθετικό τόνο που φαινόταν σχεδιασμένος για να κερδίσει πίσω ψηφοφόρους που προτίμησαν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
«Ο κόσμος μας είναι δυτικο-χριστιανικός, εβραϊκός-ανθρωπιστικός» δήλωσε. «Το Ισλάμ δεν έχει συμβάλει σημαντικά στη Βαυαρία τα τελευταία 200 χρόνια και τώρα πρέπει να είμαστε σαφείς για τις ρίζες της πατρίδας μας» είπε.
Το κοινό χειροκρότησε έντονα όταν ο Ζέντερ ύψωσε τη φωνή του και δήλωσε ότι «όσοι πιστεύουν ότι η Σαρία είναι πιο σημαντική από το βαυαρικό Σύνταγμα δικαιούνται να έχουν την άποψη αυτή… αλλά δεν θα μας την επιβάλουν εδώ στη Γερμανία. Οποιος έρχεται σε εμάς πρέπει να προσαρμόζεται στις αξίες, στα ήθη και στα έθιμά μας, και όχι το αντίστροφο» κατέληξε ο Ζέντερ.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα περιφερειακό κόμμα, το CSU παίζει σημαντικό ρόλο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά η Βαυαρία είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα για τους Χριστιανοκοινωνιστές.
«Η Βαυαρία είναι το σπίτι μας, η Γερμανία η πατρίδα μας και η Ευρώπη το μέλλον μας» λέει ο Ζεεχόφερ, επαναλαμβάνοντας ένα σύνθημα του θρυλικού προκατόχου του, Φραντς Γιόζεφ Στράους. «Για εμάς, η Βαυαρία θα είναι πάντα πρώτη» τονίζει με νόημα.
Η ιστορία της στενής συνεργασίας CDU – CSU είναι μακρά και γεμάτη με πικρές διαμάχες. Στις γερμανικές εκλογές το CDU κατεβάζει υποψηφίους σε 15 από τα 16 γερμανικά κρατίδια, αλλά όχι στη Βαυαρία όπου κυριαρχεί παραδοσιακά το CSU. Σε εθνικό επίπεδο τα δύο κόμματα αποτελούν μια κοινή ομάδα στην Bundestag.
Στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές είχαν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ισ
Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα του κόμματος στη Βαυαρία δεν ταιριάζει με τα σχέδια της καγκελαρίου για την οικοδόμηση νέου συνασπισμού με το SPD.
Στα μέσα του Φεβρουαρίου το CSU πραγματοποιεί την ετήσια συνδιάσκεψή του –εν μέρει κομματικό συνέδριο, εν μέρει φεστιβάλ μπίρας –στο οποίο εμφανίζονται οι ηγέτες του κόμματος με συνήθως σκληρά συνθήματα που κινητοποιούν τη βάση. Αυτό θα σηματοδοτήσει την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Βαυαρία.
«Δεν θα συμφωνήσουμε σε τίποτα που θα δυσκόλευε ή θα έβλαπτε την εκστρατεία μας στη Βαυαρία» δήλωσε ο Ζεεχόφερ, ο οποίος ηγείται του CSU στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Ανέφερε ότι το κόμμα του, για παράδειγμα, θα αντιταχθεί στα σχέδια του SPD για φορολογικές περικοπές σε όσους έχουν χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και αυξήσεις στους φόρους για τα κορυφαία εισοδήματα. Αλλά οι ηγέτες του CSU γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερα από αυτό για να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που χάθηκαν στις γενικές εκλογές –κυρίως προς την Ακροδεξιά.

HeliosPlus