Η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία συνεχίζεται αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει τη θέση τους. Η Ουάσιγκτον μιλάει με διγλωσσία: αξιωματούχοι του Πενταγώνου κάνουν δηλώσεις υπέρ των Κούρδων αλλά ο Λευκός Οίκος τηρεί πιο συμβιβαστική στάση.
Δημοσιογράφος των «New York Times» που επισκέφθηκε το μέτωπο στο Μανμπίτζ, πόλη της Βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους και φιλοξενεί βάση με αμερικανούς στρατιώτες, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί κάνουν ενέργειες (π.χ. στέλνουν ντρόουνς) για να διατηρήσουν την εκεχειρία στη συγκεκριμένη περιοχή (που υπογράφηκε πέρσι) ενώ ο κούρδος διοικητής των δυνάμεων του Μανμπίτζ δηλώνει ότι οι Αμερικανοί είναι με το μέρος των Κούρδων.
Θα είχε καταστροφικές συνέπειες αν ένας Αμερικανός έπεφτε από τουρκικά πυρά στο Μανμπίτζ, αλλά προς το παρόν πολεμούν εκεί οι Κούρδοι με αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν την υποστήριξη των Τούρκων. Το μέτωπο αυτό, κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Σαντζούρ, οι αμερικανοί στρατιωτικοί λένε ότι δεν θα το παραχωρήσουν στους Τούρκους. Μέχρι στιγμής οι Τούρκοι επιχειρούν σε περιοχές που ελέγχονταν από τους Ρώσους οι οποίοι έχουν αποσυρθεί και επιτρέπουν στα τουρκικά αεροσκάφη να πετούν στον εναέριο χώρο που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο (όλη η περιοχή δυτικά του Ευφράτη).
Ο κούρδος αρχηγός των δυνάμεων του Μανμπίτζ είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι «η σύγκρουση είναι πια περισσότερο πολιτική παρά στρατιωτική» και ότι πολιτικά οι Αμερικανοί είναι με το μέρος των Κούρδων.
Ανατολικά του Μανμπίτζ, που είναι αραβική περιοχή η οποία περιήλθε υπό τον έλεγχο των Κούρδων, οι Αμερικανοί πολεμούν θύλακες του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τους Κούρδους.
Αλλοι Κούρδοι όμως ανησυχούν ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν επειδή το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί στο Μανμπίτζ. Πάντως ο διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Τζόζεφ Βότελ δήλωσε πριν από μερικές μέρες στο CNN ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν από το Μανμπίτζ.
Οι Κούρδοι όμως είναι απογοητευμένοι γιατί οι Αμερικανοί δεν έχουν κάνει και πολλά για να συγκρατήσουν τους Τούρκους στο Αφρίν, το οποίο σφυροκοπούν αλλά δεν έχουν ακόμη καταλάβει.
Ο Τζόναθαν Μάρκους, κορυφαίος διπλωματικός συντάκτης του BBC, χαρακτηρίζει ατυχή τη δήλωση εκπροσώπου του Πενταγώνου ότι θα δημιουργηθεί κουρδική συνοριακή δύναμη με αμερικανική εκπαίδευση, το οποίο έδωσε στην Αγκυρα την αφορμή να εισβάλει στη Συρία. Αν και έκτοτε οι Αμερικανοί υποβαθμίζουν την σημασία της δύναμης αυτής, η Ουάσιγκτον μιλάει με διγλωσσία: «Οι στρατιωτικοί τονίζουν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους κούρδους συμμάχους τους ενώ οι πολιτικοί προσπαθούν άβολα να τηρήσουν απόσταση από τους Κούρδους και ζητούν αυτοσυγκράτηση από την τουρκική κυβέρνηση».
Η θέση της Ουάσιγκτον είναι άβολη, συνεχίζει ο Μάρκους: «Η Τουρκία, σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, πολεμά με τον κυριότερο σύμμαχό της στη Συρία, τους Κούρδους. Και θα μπορούσε να γίνει χειρότερο» αν οι συγκρούσεις επεκταθούν στην περιοχή ανατολικά του Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις.
Για τις ΗΠΑ, οι Κούρδοι παραμένουν ουσιώδεις για την αμερικανική στρατηγική στη Συρία.

Ο ISIS έχει ηττηθεί στρατιωτικά και η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στο να περιορίσει το Ιράν (που μέσω της υποστήριξης προς τον Ασαντ είναι από τους κερδισμένους στη Συρία), να εμποδίσει τον Ασαντ από το να ελέγξει μεγαλύτερο μέρος της Συρίας και να περιορίσει τη διπλωματική επιρροή της Ρωσίας. «Για να τα κάνει όλα αυτά χρειάζεται αξιόπιστους συμμάχους στο πεδίο, όπως οι Κούρδοι».

HeliosPlus