Ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι ο πατέρας του πάσχει από Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή της άνοιας, και ότι για αυτό τον λόγο προσφέρει 100 εκατ. δολάρια σε διάφορες ερευνητικά πρότζεκτ τα οποία προσπαθούν να αναπτύξουν κάποιες θεραπείες για την νόσο.

Μάλιστα όπως ομολόγησε ο μεγιστάνας της βιομηχανίας των υπολογιστών και επί σειρά ετών πλουσιότερος επιχειρηματίας στον κόσμο βασικότερο κίνητρο για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ήταν ο φόβος του ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και ο ίδιος το ίδιο πρόβλημα. Για αυτό και την συγκεκριμένη χρηματοδότηση όπως είπε θα την κάνει από την προσωπική του περιουσία (που ανέρχεται στα 94 δισ. δολάρια) και όχι μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει με την σύζυγο του.

Το ίδρυμα αυτό διαχειρίζεται δεκάδες δισ. δολάρια και εδώ και περίπου 20 χρόνια έχει στηρίξει οικονομικά πάρα πολλές ερευνητικές προσπάθειες τόσο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για διάφορες ασθένειες όσο και για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βελτιώσουν την ζωή των ανθρώπων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη.

Ο συνιδρυτής της Microsoft είπε ότι ευελπιστεί πως η χρηματοδότηση που έκανε θα βοηθήσει στο να αναπτυχθούν αποτελεσματικά φάρμακα για την άνοια μέσα σε χρονικό ορίζοντα 10-15 ετών. Παρά τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα η ανάπτυξη κάποιας θεραπείας που να καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου. Τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να περιορίζουν σε κάποιο ποσοστό ορισμένα από τα συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer’s Disease International αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 50 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις είναι ότι οι ασθενείς θα ξεπεράσουν τους 130 εκατ. στα μέσα του αιώνα.