Πριν από το Νταβός, όλοι περίμεναν ότι ο σταρ θα ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη διάρκεια του Νταβός, αποδείχθηκε ότι οι σταρ ήταν οι εκπρόσωποι των Big Tech, των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (Google, Apple, Facebook και Amazon), που τραβούσαν την προσοχή του κοινού όπου εμφανίζονταν. Σήμερα, λίγες ημέρες αφότου ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι «New York Times» έβγαλαν την τελική ετυμηγορία: ο πραγματικός σταρ του Νταβός ήταν η Κίνα.
Και φέρνουν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από το ελβετικό θέρετρο που δείχνουν το εύρος της γεωστρατηγικής επιρροής της Κίνας: ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ χαιρέτισε την προσφορά του Πεκίνου προς τις λατινοαμερικανικές χώρες για στενότερη συνεργασία μέσω της κινεζικής πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος ενώ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχίντ Χακάν Αμπάσι επαίνεσε στην ομιλία του τις αυξανόμενες κινεζικές επενδύσεις στη χώρα του.
Μία από τις ομιλίες που συγκέντρωσαν τον περισσότερο κόσμο στο Νταβός ήταν εκείνη του Λιου Χε, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος ή, όπως αλλιώς λέγεται, Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος.
«Η Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος θα γίνει ο νέος Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, είτε μας αρέσει είτε όχι» δήλωσε ο Τζο Κέσερ, επικεφαλής της γερμανικής Siemens.
Η πρωτοβουλία παίρνει το όνομά της από τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, μέσω του οποίου η Κίνα εξαπλώνει την επιρροή της. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Την Παρασκευή, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού που θα συνδέσει την Κίνα με την Ευρώπη και τον Ατλαντικό μέσω μιας ακτοπλοϊκής διαδρομής που θα περνά από τον Βόρειο Πόλο και η οποία έγινε δυνατή επειδή λιώνουν οι πάγοι.
Η πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος αποτελεί κομβικό σημείο της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος την πρωτοανακοίνωσε το 2013 ως σχέδιο αναζωογόνησης των οικονομικών επενδύσεων και των διπλωματικών σχέσεων της Κίνας στην Κεντρική Ασία. Το σχέδιο εξαπλώθηκε σταδιακά για να συμπεριλάβει τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ανατολική Αφρική.
Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η Κίνα επέκτεινε την πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος ακόμη παραπέρα. Ο πρόεδρος Τεμέρ είπε στους «New York Times» ότι δεν τον ανησυχεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική –το Πεκίνο έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη Βραζιλία και έχει παραχωρήσει τεράστια δάνεια στη Βενεζουέλα και στο Εκουαδόρ. Πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί ούτε το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας να αποκτήσει μερίδιο στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος της Βραζιλίας και σε άλλους κρίσιμους τομείς. «Και οι ΗΠΑ επενδύουν στη Βραζιλία» είπε.
Στο Νταβός, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες ανταγωνίζονταν για το τίνος η χώρα θα έχει στενότερη συνεργασία με την Κίνα. Οι κινέζοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, εκμεταλλεύτηκαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να κατακεραυνώσουν τον προστατευτισμό –το οποίο θεωρήθηκε ευρέως ως προσπάθεια να επωφεληθούν από τις παγκόσμιες ανησυχίες για τη διακυβέρνηση του Τραμπ και τις προειδοποιήσεις του ότι θα ακολουθήσει πιο επιθετική εμπορική πολιτική.
Στην πραγματικότητα, το Πεκίνο επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές πολλών προϊόντων, από παπούτσια μέχρι αυτοκίνητα. Οι κινεζικοί μέσοι δασμοί στις εισαγωγές είναι τριπλάσιοι από τους αμερικανικούς και διπλάσιοι από τους ευρωπαϊκούς. Ομως δεν επιβάλλει δασμούς στις πρώτες ύλες που δεν διαθέτει η Κίνα. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική του Πεκίνου είναι πολύ δημοφιλής σε χώρες όπως η Χιλή που έχει πολλές πρώτες ύλες αλλά παράγει σχετικά λίγα προϊόντα.

HeliosPlus