Οι Κούρδοι προσκλήθηκαν στο Συνέδριο Ειρήνης για τη Συρία, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από την Τουρκία για το ζήτημα αυτό.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο ρόλος των Κούρδων στη μετέπειτα διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης πρέπει να είναι εγγυημένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ. «Γι’ αυτό κούρδοι αντιπρόσωποι περιελήφθησαν στον κατάλογο των Σύρων προσκεκλημένων στο Συνέδριο του συριακού εθνικού διαλόγου» στο Σότσι, διευκρίνισε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία αποτελούν είτε «εσκεμένη πρόκληση» είτε δείχνουν πως η Ουάσινγκτον δεν κατανοεί την κατάσταση εκεί.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τον κουρδικό αυτονομισμό με το σχέδιό τους να εκπαιδεύσουν στη βόρεια Συρία μια «δύναμη» που αποτελείται κυρίως από κούρδους μαχητές.

«Η Ουάσινγκτον ενθάρρυνε και συνεχίζει να ενθαρρύνει ενεργά τις αποσχιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων: (…) είτε (οι Αμερικανοί) δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση είτε πρόκειται για μια εσκεμμένη πρόκληση», δήλωσε ο Λαβρόφ, χαρακτηριίζοντας το σχέδιο για τη δημιουργία της δύναμης από τον διεθνή συνασπισμό «χονδροειδή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις» της Συρίας.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με την τουρκική ηγεσία αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια συριακή περιφέρεια Αφρίν.

Ο Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε αν η Μόσχα γνώριζε εκ των προτέρων σχετικά με την επιχείρηση. Δήλωσε πως η Ρωσία συνεχίζει να πιστεύει πως η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας έχει θεμελιώδη σημασία.