Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας. Όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «η χερσαία επιχείρηση έχει ξεκινήσει ντε φάκτο».

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι από τώρα και στο εξής, η χώρα του δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον.

«Μετά την στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν, θα ακολουθήσει εισβολή στο Μίμπιτς ενώ στη συνέχεια, η Τουρκία θα εξουδετερώσει εστίες «τρομοκρατών» κατά μήκος των συνόρων της, μέχρι τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ» τόνισε ο Ερντογάν.

Αυτή την ώρα, ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει το Αφρίν, και αφήνει φυλλάδια με τα οποία ζητά από τον άμαχο πληθυσμό να παραμείνει στα σπίτια του.

Τσαβόυσογλου: Δεν επλήγησαν άμαχοι

Στη συνδυασμένη επιχείρηση από αέρος και ξηράς δεν στοχοποιήθηκαν ούτε τραυματίστηκαν άμαχοι, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως υποστήριξε, τα θύματα ήταν μόνο «τρομοκράτες» του YPG που φορούσαν στολές.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να υποστηρίξουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αλλά κάνουμε τα δικά μας βήματα για να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι δόθηκε «γραπτή ενημέρωση» στο καθεστώς Άσαντ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν.

«Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως» τόνισε. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.