Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με «αυξανόμενες απειλές» εκ μέρους της Κίνας και της Ρωσίας, δύο «ρεβιζιονιστικών δυνάμεων» που «προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο σύμφωνο με τα απολυταρχικά μοντέλα τους» υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Παρουσιάζοντας τη νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο Τζιμ Μάτις ζήτησε να του δοθούν τα μέσα για να εκσυγχρονιστούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, το «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» των οποίων δεν παύει να «περιορίζεται σε όλους τους τομείς», όπως είπε.

Ο Μάτις είπε ότι πλέον «ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και όχι η τρομοκρατία είναι το βασικό επίκεντρο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι αυτές οι δύο χώρες «απειλούν την περιφερειακή, ακόμη και την παγκόσμια σταθερότητα».

Σχολιάζοντας το επαπειλούμενο «κλείσιμο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως την εκπαίδευση των στρατιωτών, τις υπηρεσίες συντήρησης και συλλογής πληροφοριών.

«Πάνω από το 50% του πολιτικού προσωπικού θα τεθεί σε αναγκαστική αργία. Διενεργούμε πολλές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών σε όλον τον κόσμο και αυτές κοστίζουν χρήματα, προφανώς θα σταματούσαν», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιπτώσεις που θα είχε η αναστολή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.