Έτοιμες ανά πάσα στιγμή είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να ξεκινήσουν επιχείρηση εναντίον πόλεων της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους, κυρίως εναντίον του κουρδικού καντονιού Αφρίν, την απειλή εισβολής εναντίον του οποίου επισείει καιρό τώρα η Άγκυρα.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην συρο-τουρκική μεθόριο με ανάπτυξη τουρκικών τεθωρακισμένων. Διόλου τυχαία, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση σχεδίου ίδρυσης μιας συνοριακής δύναμης 30.000 μαχητών που προωθεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στα σύνορα με την Τουρκία.

Για την Άγκυρα η ανάπτυξη της νέας συνοριακής δύναμης στα νότια σύνορά της θεωρείται ως εξέλιξη που θα θέσει σε κίνδυνο την εδαφική και εθνική της ακεραιότητα, καθώς φοβάται ότι με αυτόν τον τρόπο αφυπνίζει τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων εντός συνόρων, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την ντε φάκτο αυτονόμηση ενός κουρδικού θύλακα στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Γιουσούφ Κανλί της εφημερίδας Χουριέτ, ιδιαίτερα το Αφρίν αποτελεί ζωτική απειλή για τον Ερντογάν μιας και η περιοχή αποτελεί σημείο διέλευσης υλικοτεχνικής υποστήριξης που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το ΡΚΚ στην Τουρκία.Όπως διεμήνυσε ο ίδιος «θέλει να τελειώνει με τις φωλιές των τρομοκρατών» στην ευρύτερη περιοχή, σε μια σαφή αναφορά ότι επιθυμεί την ανάσχεση του κουρδικού κινδύνου εντός της Συρίας.

…και η παράταση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Διόλου τυχαία μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα όπου εξετάστηκε η επιχείρηση κατά του Αφρίν,δόθηκε μια ακόμη τρίμηνη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκηςστη χώρα, η έκτη κατά σειρά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Η κήρυξή της, που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας, επιτρέπει επί της ουσίας στον Ερντογάν να παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση και χάρη σε αυτήν ο ίδιος κατάφερε να στραφεί εναντίον του νούμερο ένα εσωτερικού του εχθρού, των Κούρδων, εξαπολύοντας μπαράζ διώξεων εναντίον τους.