Το κυριαρχούμενο από τους αυτονομιστές κοινοβούλιο της Καταλωνίας συνέρχεται την Τετάρτη για πρώτη φορά από την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, απουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος, από τις Βρυξέλλες, εννοεί να αναλάβει την προεδρία της ισπανικής αυτόνομης κοινότητας.

Δύο μήνες μετά την άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας, οι Καταλανοί αυτονομιστές διατήρησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και εξασφάλισαν το 47,5% των ψήφων και 70 από τις 135 έδρες.Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τους επιτρέπει πλέον να ορίσουν νέον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλωνίας.

Ο φυσικός υποψήφιος είναι ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος καθαιρέθηκε από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι με ολόκληρη την καταλανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο.

Το βράδυ της Τρίτης, τα δύο μεγαλύτερα αυτονομιστικά κόμματα , «Μαζί για τη Καταλονία» του Κάρλες Πουτζντεμόν (34 έδρες) και Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (32 έδρες), ανακοίνωσαν ότι έφθασαν σε συμφωνία για να τον αναδείξουν πρόεδρο. Για την απόλυτη πλειοψηφία έχουν ανάγκη τις 4 ψήφους της ακροαριστερής Λίστας της Λαϊκής Ενότητας.

Εικονική πλειοψηφία

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι αυτονομιστές θα επιδιώξουν να θέσουν τις προϋποθέσεις για τον διορισμό του Πουτζντεμόν στην προεδρία, ο οποίος τοποθετείται στο τέλος του μήνα και η διαδρομή μέχρι εκεί είναι γεμάτη εμπόδια.
Η πλειοψηφία των αυτονομιστών στο τοπικό κοινοβούλιο είναι θεωρητική, καθώς 8 από τους αυτονομιστές βουλευτές βρίσκονται στη φυλακή ή στο εξωτερικό και επί της αρχής δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Πρώτος στόχος θα είναι ο έλεγχος του κοινοβουλίου και του οργάνου που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση του κανονισμού και την ημερήσια διάταξη. Αυτό το «γραφείο» θα αποδεχθεί ή όχι την ψήφο εξ αποστάσεως.

Για τους προφυλακισμένους βουλευτές, φαίνεται εφικτό, ακόμη και αν ο κανονισμός του τοπικού κοινοβουλίου δεν το προβλέπει, εξηγεί κυβερνητική πηγή στη Μαδρίτη.
«Δεν είναι δική τους επιλογή η φυλακή και έχουν προφυλακισθεί με απόφαση δικαστή . Αλλά αυτό αποκλείεται για τους βουλευτές που βρίσκονται με την θέλησή τους στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αποκλείσει μέσω δικαστικής απόφασης κάθε απόπειρα του Κάρλες Πουτζτνεμόν και των τεσσάρων πρώην μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και έχουν αυτοεξορισθεί να ψηφίσουν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης για την ανάδειξη προέδρου και τη συγκρότηση του «γραφείου».

Την Τρίτη, στη δεξίωση για τους δημοσιογράφους στο παλάτι του Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης στη Μαδρίτη, κυριάρχησαν οι αριθμητικοί υπολογισμοί για τις ψήφους που έχουν στη διάθεσή τους ή όχι οι αυτονομιστές.

Θα μπορούσαν να διατηρήσουν την πλειοψηφία με 62 βουλευτές παρόντες στο ημικύκλιο και τους 3 προφυλακισμένους, καθώς η αντιπολίτευση (Ciudadanos, Σοσιαλιστικό Κόμμα και Λαϊκό Κόμμα) δεν αριθμούν παρά 57 βουλευτές. Οι 8 βουλευτές της ομάδας Catalunya en Comun, που πρόσκεινται στους Podemos, αποφάσισαν αν απόσχουν, καθιστώντας αδύνατη τη συγκρότηση πλειοψηφίας των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της παραμονής στη Ισπανία.

Το θέμα είναι ότι ο Μαριάνο Ραχό δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση μία προεδρία από τις Βρυξέλλες, μέσω τηλεδιάσκεψης, για μία περιοχή 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το 16% των οποίων είναι Ισπανοί.

«Θα προσβάλω την πρώτη διοικητική πράξη» που θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους.

Μία τέτοια προσφυγή αφορά το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να παγώσει τον διορισμό προέδρου, πυροδοτώντας ένα νέο σενάριο άρσης της αυτονομίας της περιοχής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος, αυτή η πολιτική κρίση έχει ήδη κοστίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιβαδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της Καταλωνίας, από την οποία προέρχεται το 19% του ισπανικού ΑΕΠ. Περισσότερες από 3.000 ανήσυχες επιχειρήσεις επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλωνίας από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου.