Στις κάλπες θα προσλέθουν από την Τετάρτη έως την Τρίτη 23 Ιανουαρίου οι περίπου 230.000 Φινλανδοί που ζουν στο εξωτερικό, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Φινλανδίας.

Στην Ελλάδα έχουν στηθεί τέσσερα εκλογικά κέντρα, στη φινλανδική πρεσβεία και στα επίτιμα προξενεία, στα οποία θα μπορούν να ψηφίσουν, από αύριο έως το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, οι περίπου 900 πολίτες φινλανδικής υπηκότητας, με δικαίωμα ψήφου, που ζουν στην Ελλάδα, καθώς επίσης και οι Φινλανδοί πολίτες που τυχαίνει να ταξιδεύουν τις ημέρες των ανοικτών καλπων στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, στην Αθήνα, οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους φινλανδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν στην πρεσβεία της Φινλανδίας από τις 17 έως τις 19 Ιανουαρίου, από τις 9:00 έως τις 19:00 και στις 20 Ιανουαρίου από τις 10:00 έως τις 14:00.

Στη Θεσσαλονίκη, οι κάλπες που θα στηθούν στο φινλανδικό προξενείο θα είναι ανοικτές στις 19 και στις 20 Ιανουαρίου, από τις 16:00 έως τις 20:00 και από τις 10:00 έως τις 14:00, αντίστοιχα.

Στο φινλανδικό προξενείο στα Χανιά, οι κάλπες θα είναι ανοικτές στις 17 Ιανουαρίου, από τις 16:00 έως τις 21:00 και στις 18 Ιανουαρίου από τις 10:00 έως τις 14:00.

Στο προξενείο της Ρόδου, στις 17 Ιανουαρίου οι Φινλανδοί ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέρχονται για να ψηφίσουν από τις 10:00 έως τις 14:00.

Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές της Φινλανδίας, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, όποτε περίπου 4,5 εκατ. Φινλανδοί πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρό τους ανάμεσα σε οκτώ υποψηφίους.

Για τους Φινλανδούς που ζουν στο εξωτερικό

Όσοι Φινλανδοί πολίτες ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν στις χώρες όπου βρίσκονται μεταξύ 17 και 23 Ιανουαρίου.

Ο 69χρονος νυν Πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο εκτιμάται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα επανεκλεγεί για δεύτερη εξαετή θητεία στον πρώτο γύρο των εκλογών. Πριν εκλεγεί Πρόεδρος, το 2012, ο Σαούλι Νιινίστο ήταν υπουργός Οικονομικών του συντηρητικού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται για έξι έτη ο υποψήφιος που με άμεση ψηφοφορία θα λάβει περισσότερους από τους μισούς εγκεκριμένους ψήφους, ενώ το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να εκλεγεί για περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες.

Εάν δεν λάβει κανένας από τους υποψηφίους την πλειοψηφία των ψηφισάντων, διεξάγεται νέα εκλογική αναμέτρηση τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά τις πρώτες εκλογές.

Ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους στο δεύτερο γύρο εκλέγεται Πρόεδρος.

Πώς ορίζεται η εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας

Ο Πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό κατόπιν προτάσεως του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια τους υπουργούς έπειτα από προτάσεις του πρωθυπουργού. Επίσης, επικυρώνει τις πράξεις που εκδίδει το Κοινοβούλιο και μπορεί, σε ειδικές περιπτώσεις, να εκδίδει διατάγματα δυνάμει νόμου που έχουν θεσπιστεί από το Κοινοβούλιο.

Η εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας αποφασίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση είναι αρμόδια για την εθνική προετοιμασία των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποφασίζει για τα συνακόλουθα φινλανδικά μέτρα, εκτός εάν η απόφαση απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου.