Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος συνέκρινε την κομμουνιστική ιδεολογία με τον χριστιανισμό.

«Ίσως αυτό που θα πω να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά αυτή είναι η άποψή μου. Καταρχάς, η πίστη μας συντρόφευε πάντα και γινόταν ακόμα πιο ισχυρή κάθε φορά που η χώρα μας, ο λαός μας αντιμετώπιζαν δύσκολους καιρούς. Υπήρχαν χρονικές περίοδοι μάχιμου αθεϊσμού, κατά τις οποίες οι ιερείς διώκονταν και οι εκκλησίες καταστρέφονταν, αλλά παράλληλα γεννιόταν μια νέα θρησκεία. Η κομμουνιστική ιδεολογία έχει πολλές ομοιότητες με τον χριστιανισμό, στην πραγματικότητα. Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, δικαιοσύνη: όλες οι αξίες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, περιλαμβάνονται σε αυτή. Και ο «Ηθικός Κώδικας της Οικοδόμησης του Κομμουνισμού» (ένα κείμενο με 12 κανόνες που ήταν διαδεδομένο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης); Πρόκειται για μετουσίωση, ένα πρωτόγονο απόσπασμα από τη Βίβλο. Τίποτα καινούργιο δεν επινοήθηκε» ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ, απόσπασμα του οποίου μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέχισε ταυτίζοντας το δέος που εμπνέει το Μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν στους κομμουνιστές με το αίσθημα που έχουν οι χριστιανοί όταν αντικρίζουν τα λείψανα αγίων.

«Κοιτάξτε, η σορός του Λένιν τοποθετήθηκε σε ένα μαυσωλείο. Πώς διαφέρει αυτό από τα λείψανα των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Χριστιανοσύνης γενικότερα; Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ανάλογη παράδοση στη χριστιανική πίστη. Αν πάει όμως κάποιος στο Άγιο Όρος και ρίξει μια ματιά, θα δει ότι υπάρχουν λείψανα αγίων εκεί. Υπάρχουν και εδώ, στη χώρα μας».

Αξιωματούχος του Κομμουνιστικού κόμματος στη Ρωσία υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του ρώσου προέδρου σημειώνοντας ότι «αυτή η τοποθέτηση του προέδρου καταφέρνει να εξομαλύνουν με πολύ αποτελεσματικό και λογικό τρόπο τη διαμάχη γύρω από το θέμα του μαυσωλείου. Οι κομμουνιστές και οι αριστερές πατριωτικές δυνάμεις στη Ρωσία κατανοούν ότι ο κομμουνισμός είναι κοντά στον Χριστιανισμό, όσο μακριά βρίσκονται από αυτόν ο καπιταλισμός και το σημερινό οικονομικό σύστημα στη χώρα μας».