«Οι Χριστιανοδημοκράτες στο παρελθόν καθόριζαν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική, για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας. Το λάθος αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί» δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ειδικότερα, μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, ο Γκάμπριελ παρουσίασε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για την έναρξη διαπραγματεύσεων -προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού-, ως επιτυχία του SPD, προβάλλοντας μια σειρά από κεντρικά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα που έγιναν αποδεκτά.

Στα θετικά της συμφωνίας ο κ. Γκάμπριελ συμπεριέλαβε και το κεφάλαιο που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι αποφάσεις αποτελούν μια «πρόοδο που θα ενισχύσει αισθητά την Ευρώπη», όπως είπε.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του SPD, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών πρέπει να πείσει την κομματική βάση για την ορθότητα της επιλογής της ηγεσίας και να υπερψηφίσει την συμφωνία, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Έτσι, ήδη από το Σάββατο και ως το έκτακτο συνέδριο του κόμματός του, το οποίο θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη, η εκστρατεία «πειθούς» μεταφέρεται σε κομματικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια. Γεγονός είναι, ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών του SPD και ιδίως η νεολαία του κόμματος απορρίπτουν τη συνέχιση ενός συνασπισμού με τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης.

Να πείσει την κομματική βάση θα προσπαθήσει και ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία.