Η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε τη βούλησή της να «εξομαλύνει» τις σχέσεις της Ευρώπης με τη γειτονική Τουρκία, αλλά «χωρίς να κρύψει τα προβλήματα».

«Οφείλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας.

Ο Μπορίσοφ χαιρέτισε και πάλι τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που συνήφθη τον Μάρτιο 2016 ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σημαντική για την Ευρώπη» και επισημαίνοντας ότι «μείωσε σημαντικά» τις μεταναστευτικές ροές.

Η Βουλγαρία έχει χερσαία σύνορα μήκους 259 χλμ. με την Τουρκία και μια μειονότητα 700.000 Τούρκων, η προέλευση των οποίων ανάγεται στη Οθωμανική αυτοκρατορία.

«Η Τουρκία απομακρύνεται»

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ επανέλαβε πως η Τουρκία απομακρύνεται «με μεγάλα βήματα» από την Ευρώπη με την καταστολή που επέβαλε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Θα δούμε ποιες θα είναι οι πρόοδοι, όμως δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος όσο θα υπάρχουν δημοσιογράφοι μέσα στις τουρκικές φυλακές», υπογράμμισε.

«Πιστεύουμε πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ευρώπης σε πολυάριθμα ζητήματα όπως οι πρόσφυγες, η τρομοκρατία, η οικονομία, η ενέργεια», είχε τονίσει νωρίτερα σήμερα από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Οφείλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις με (τους Τούρκους) χωρίς να κρύβουμε τα προβλήματα», δήλωσε αναφερόμενη στο κράτος δικαίου και το δικαστικό σύστημα. «Είναι προτιμότερο να συζητούμε με εντιμότητα για τη σχέση που πρέπει να έχουμε μαζί τους, επειδή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ».

Γιούνκερ: Στη σωστή κατεύθυνση προς την ευρωζώνη η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία, που θέλει να υιοθετήσει το ευρώ, έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στο να φέρει την οικονομία της κοντά σε αυτές των χωρών της ευρωζώνης, αλλά έχει ακόμα δουλειά να κάνει, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαίνεσε τα ισχυρά δημόσια οικονομικά της Βουλγαρίας και δήλωσε ότι όλες οι χώρες που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υιοθετούν το ευρώ.

«Δεν είπα ότι η Βουλγαρία αυτομάτως θα είναι το επόμενο μέλος της ευρωζώνης, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση… διότι η ανεργία μειώνεται, η δημοσιονομική κατάσταση είναι ισχυρή, άρα σε ό,τι αφορά την πραγματική σύγκλιση, η Βουλγαρία έχει σημειώσει πρόοδο», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Δεν είναι ακόμα αρκετό και οι Βούλγαροι φίλοι μας το γνωρίζουν αυτό, αλλά σε ό,τι αφορά την πραγματική σύγκλιση έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος», δήλωσε.
Βούλγαροι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι θέλουν να καταθέσουν επίσημη αίτηση στα μέσα της χρονιάς για ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, γνωστό ως ERM-2 – που αποτελεί ‘προθάλαμο’ για την υιοθέτηση του ευρώ.

«Είμαι σίγουρος ότι η Βουλγαρία θα ενταχθεί, ή θα πρέπει να ενταχθεί, στο ERM-2, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Γιούνκερ.