Ταξιδιωτική οδηγία που αναφέρει ότι οι Τούρκοι πολίτες που θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυθαίρετης σύλληψης, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Στην οδηγία αναφέρεται ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια ή ότι θα πρέπει να λάβουν προφυλάξεις εάν εν τέλει αποφασίσουν να ταξιδέψουν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το αμερικανικό δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι ένας Τούρκος τραπεζίτης είναι ένοχος για βοήθεια στο Ιράν ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σε μια προειδοποιητική δήλωση στην ιστοσελίδα του στις 11 Ιανουαρίου, το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι υπήρξε πρόσφατα αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων και των βίαιων συμβάντων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία αύξηση των τρομοκρατικών κρουσμάτων και της βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που περιλαμβάνει τοποθέτηση βομβών, επιθέσεις ενόπλων αλλά και επιθέσεις με οχήματα σε αστικά κέντρα με πολυκοσμία, σε πολιτισμικές εκδηλώσεις, σταθμούς του μετρό, δημόσια κτίρια, τόπους λατρείας, ακόμα και πανεπιστημιουπόλεις. Αυτά τα κρούσματα είναι πιθανόν να συνεχιστούν».