Επειτα από περισσότερες από 24 ώρες διαπραγματεύσεων, η Αγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες έφθασαν την Παρασκευή το πρωί σε επί της αρχής συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία, η οποία θα επιτρέψει στην καγκελάριο να παραμείνει στην εξουσία.

«Ναι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της διαπραγμάτευσης απαντώντας στην ερώτηση αν επετεύχθη συμβιβαστική συμφωνία και επικυρώθηκε από τους προέδρους των κομμάτων.

Βουλευτής της πολιτικής οικογένειας της καγκελαρίου, η Ντοροτέε Μπερ, επιβεβαίωσε επίσης την επίτευξη της συμφωνίας αναρτώντας στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφία του εγγράφου.

Η συντηρητική καγκελάριος (CDU), ο βαυαρός σύμμαχός της Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς επρόκειτο να δώσουν συνέντευξη Τύπου νωρίς το μεσημέρι.
Και αυτή η επί της αρχής συμφωνία επικυρώθηκε από τα ηγετικά όργανα των τριών κομμάτων, των χριστιανικών ενώσεων CDU και CSU και του SPD.

Η συμβιβαστική αυτή συμφωνία θα πρέπει να επιτρέψει στην πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στην Αγγελα Μέρκελ να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση με ακόμη μία, την τέταρτη, κυβερνητική θητεία, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών για την συμφωνία στις διερευνητικές συνομιλίες

Για ένα έγγραφο «πάρε-δώσε, όπως θα έπρεπε άλλωστε», έκανε λόγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ (CDU) αναφερόμενη στο 28σέλιδο κείμενο στο οποίο αποτυπώνεται η συμφωνία των κομμάτων στις διερευνητικές συνομιλίες. Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η συμφωνία αίρει σημαντικά εμπόδια για την γερμανική κοινωνία, «προκειμένου να ζούμε καλά και σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από τώρα».

Ο Μάρτιν Σουλτς (SPD) από την πλευρά του μίλησε για ενα «εξαιρετικό αποτέλεσμα», το οποίο μπορεί να προτείνει στο κόμμα του να στηρίξει, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) δήλωσε «πολύ και εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ήδη πάντως σημειώνονται οι πρώτες αντιδράσεις, με τους Πράσινους να επικρίνουν τις προβλέψεις για το Κλίμα, αλλα και των βουλευτή του SPD Μάρκο Μπίλοου να μιλάει για «ντροπιαστικό αποτέλεσμα».

Αβέβαιη έκβαση

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από τους διαπραγματευτές και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, προβλέπει κυρίως ότι η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού θα εργασθεί μαζί με τη Γαλλία για να «ενισχύσει» και να «μεταρρυθμίσει» την ευρωζώνη ώστε να αντιστέκεται καλύτερα στις κρίσεις.

Το SPD επέμεινε πολύ στο σημείο αυτό, ενώ οι συντηρητικοί ήταν αρχικά πιο επιφυλακτικοί.

Η μεταναστευτική πολιτική αποτελούσε επίσης για καιρό σημείο διαφωνίας. Τελικά οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να περιορίσουν τον ετήσιο αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα σε 180.000 έως 200.000, κάτι που επιθυμούσαν οι συντηρητικοί.

Η Γερμανία υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015 και 2016, κάτι που προκάλεσε πολλές επικρίσεις σε βάρος της Άγγελα Μέρκελ και επέτρεψε στην ακροδεξιά να ενισχυθεί στην κοινή γνώμη.

Έπειτα από μια πρώτη αποτυχία τον Νοέμβριο να συνεννοηθεί για τον σχηματισμό ενός πλειοψηφικού συνασπισμού με τους οικολόγους και τους φιλελεύθερους, η καγκελάριος δεν είχε πλέον περιθώρια λάθους αυτή τη φορά, αν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής της χώρας.

Όμως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό. Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, η απόφαση να μπουν σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς θα πρέπει να λάβει επίσης το πράσινο φως των αντιπροσώπων του κόμματος στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου και η έκβασή του είναι πολύ αβέβαιη.

Στη συνέχεια θα αρχίσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του συνασπισμού.

Στην καλύτερη περίπτωση, η νέα κυβέρνηση δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν από τα τέλη Μαρτίου, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη ανυπομονεί. Αρχικά το SPD είχε επιλέξει να περάσει στην αντιπολίτευση, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που σηματοδοτήθηκαν από την ταπεινωτική ήττα του κόμματος αυτού, την οπισθοχώρηση των μεγάλων κομμάτων και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η βάση του SPD, που θα έχει την τελευταία λέξη, εξακολουθεί να μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Διότι παραμένει πολύ επιφυλακτική στην ιδέα να χρησιμεύσει και πάλι σαν στήριγμα για τους συντηρητικούς.

Γεμάτα δημόσια ταμεία

Θέλοντας να πείσει τα μέλη του, ο Μάρτιν Σουλτς προέβαλλε τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη διάρκεια των συνομιλιών. Ωστόσο απέχει πολύ από το να πέτυχε όλα όσα επεδίωκε.

Οι συντηρητικοί αρνήθηκαν το αίτημά του να δημιουργηθεί μια «ασφάλιση υγείας πολιτών», ένα είδος Κοινωνικής Ασφάλισης στην οποία να συμβάλλουν όλοι ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στην υγεία ανάμεσα στους ευπόρους, που έχουν ιδιωτική ασφάλιση, και τους μισθωτούς με χαμηλότερα εισοδήματα, που έχουν δημόσια ασφάλιση.
Τελικά η συμφωνία προβλέπει μόνο πως οι εργοδότες θα βοηθούν περισσότερο στη χρηματοδότηση της ασφάλισης στα δημόσια ταμεία.

Επίσης το SPD δεν πέτυχε τις αυξήσεις των φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα τις οποίες επιθυμούσε.
Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, έχει τα μέσα για να είναι γενναιόδωρη. Με περισσότερα από 38 δισεκ ευρώ δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2017, τα δημόσια ταμεία δεν ήταν ποτέ τόσο γεμάτα μετά την επανένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες Πέμπτη.

Ακόμη και μ’ αυτή τη συμφωνία, το πολιτικό πλαίσιο δεν είναι ευνοϊκό, ούτε για τους χριστιανοδημοκράτες ούτε και για τους σοσιαλδημοκράτες.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη χαρακτηρίσει την πιθανή συμμαχία τους «συνασπισμό των χαμένων» επειδή τιμωρήθηκαν αμφότεροι από τους ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές, που σηματοδοτήθηκαν από την άνοδο της άκρας δεξιάς.

Οι δύο παρατάξεις δεν αντιπροσωπεύουν πια παρά μια μικρή πλειοψηφία, καθώς η Άγγελα Μέρκελ κέρδισε μια πύρρειο νίκη με ιστορικά χαμηλή επίδοση.

Οι περισσότεροι Γερμανοί (56%) πιστεύουν μάλιστα πως η καγκελάριος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της πριν από το τέλος της ενδεχόμενης επόμενης εντολής της, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη από την εφημερίδα Handelsblatt.

Μέρκελ: Νέα εκκίνηση στην Ευρώπη

Η Ανγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε σήμερα μία «νέα εκκίνηση» για την Ευρώπη έπειτα από την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας με τους σοσιαλδημοκράτες για την συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

«Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία» για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.
Το κεφάλαιο του κειμένου της συμφωνίας για την Ευρώπη αποτελεί απάντηση στις προτάσεις του Παρισιού για την ενίσχυση της Ευρώπης.

Χαιρετίζει τη συμφωνία το Παρίσι

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό χαιρέτισε σήμερα τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη Γερμανία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού χαρακτηρίζοντάς τον «καλό για την Ευρώπη» και προσθέτοντας πως είναι «επιθυμητή» η επικύρωσή του από τους σοσιαλιστές του SPD.

Η Άγγελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σήμερα, έπειτα από περισσότερες από 24 ώρες διαπραγματεύσεων, σε συμφωνία επί της αρχής για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα επιτρέψει στην γερμανίδα καγκελάριο να παραμείνει στην εξουσία.

«Καλές ειδήσεις φαίνεται ότι έρχονται από τη Γερμανία, προφανώς με την επιφύλαξη ότι θα γίνει αποδεκτή από τα κόμματα η συμφωνία συνασπισμού που φαίνεται ότι συνήφθη ανάμεσα στη CDU, την CSU και το SPD», δήλωσε ο Γκριβό μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Το συνέδριο του SPD θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου για να εγκρίνει τη συμφωνία, κάτι που είναι επιθυμητό. Η συμφωνία αυτή είναι καλή για τη Γερμανία, καλή για τη Γαλλία και κυρίως καλή για την Ευρώπη και είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα και για το μέλλον της γαλλογερμανικής σχέσης, αλλά κυρίως για το μέλλον της Ευρώπης τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται», συνέχισε ο Γκριβό.

Γιούνκερ: Θετική και εποικοδομητική η συμφωνία για το μέλλον της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε σήμερα τη συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού λέγοντας ότι πρόκειται για μία «θετική» και «εποικοδομητική» συμβολή για το μέλλον της Ευρώπης.
«Είμαι πλήρως ικανοποιημένος», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια ως προς «το ευρωπαϊκό μέρος των συμφωνιών» ανάμεσα στην Αγγελα Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες. Είναι μία «θετική, εποικοδομητική συμβολή προσανατολισμένη προς το μέλλον», πρόσθεσε.

Κατ’ αρχήν συμφωνία

Σε συμφωνία κατέληξαν το πρωί της Παρασκευής οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του «μεγάλου συνασπισμού», Ανγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Στα κόμματα – και κυρίως στο Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) – μετατοπίζεται το ενδιαφέρον μετά την συμφωνία που επετεύχθη στις διερευνητικές συνομιλίες των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), έπειτα από μια δραματική, μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε ως το πρωί και κατέληξε στην σύνταξη 28σέλιδου εγγράφου από τους τρεις αρχηγούς.

Το έγγραφο αυτή την ώρα τίθεται υπ’ όψιν των 39 εκπροσώπων των κομμάτων στις συνομιλίες για την τελική του έγκριση.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαρχής στηρίξει την δημιουργία μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία καθώς πιστεύω ότι ο σχηματισμός του θα είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία του με τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλς, του είχε ζητήσει να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Ευρώπη.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη. Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, σε πλέον ακανθώδη αναδείχθηκαν τα θέματα φορολογικής πολιτικής, μετανάστευσης και προσφύγων.

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αντι ESM θέλουν οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι

Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία (CDU/CSU, SPD) επιθυμούν να μετασχηματίσουν τον μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.
Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την ευρωζώνη.

Eνίσχυση της ευρωζώνης με στενή συνεργασία της Γαλλίας

Οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ και οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να «ενισχύσουν» και να «μεταρρυθμίσουν» την ευρωζώνη μαζί με την Γαλλία για να την καταστήσουν περισσότερο ανθεκτική στις κρίσεις, σύμφωνα με το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας.

«Επιθυμούμε, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, θα ενισχύσουμε αποτελεσματικά και να μεταρρυθμίσουμε την ευρωζώνη» , ώστε να είναι ικανή «να αντισταθεί καλύτερα στις κρίσεις», αναφέρεται στο συμβιβαστικό κείμενο το οποίο έγινε αποδεκτό από τις τρεις πλευρές κατά τη διάρκεια των 24ωρων διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο.
Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό των προσφύγων στους 200.000 ετησίως και ορίζει ότι 1.000 άνθρωποι μηνιαίως θα επωφελούνται από τις ρυθμίσεις για την επανένωση των οικογενειών.

Τι συμφώνησαν για τους πρόσφυγες

Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν στον περιορισμό στις 200.000 των αιτούντων άσυλο που θα φθάνουν στη Γερμανία ετησίως, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τους 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας , το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από 24ωρες διαπραγματεύσεις από τους ηγέτες των δύο χριστιανικών ενώσεων κι των σοσιαλδημοκρατών.