Η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας θα είναι γεμάτη με το είδος των ανθρώπων που περιφρονούν βαθιά τον Ντόναλντ Τραμπ και θεωρούν την προεδρία του ως μεγάλη απειλή για τον πλανήτη. Με άλλα λόγια: ακριβώς το είδος του πάρτι που λατρεύει να καταστρέφει ο Τραμπ.
Πολλοί πολύ πλούσιοι άνθρωποι. Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεγάλη φημολογία για την ομιλία και τις προθέσεις του, τεράστια δημοσιότητα.

Πιρουέτα α λα Τραμπ

Σε ψυχολογικό επίπεδο, η γοητεία του Νταβός για τον Τραμπ είναι προφανής. Παρά ταύτα, η είδηση ότι αυτός ο πρόεδρος των ΗΠΑ που καταφερόταν ενάντια στην «παγκόσμια δομή εξουσίας» του Νταβός η οποία «συντρίβει τον αμερικανό εργάτη» θα συμμετάσχει στη σύνοδο της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ στο φημισμένο αλπικό θέρετρο αργότερα αυτόν τον μήνα έκανε μεγάλη εντύπωση.
Αυτό που πολλοί δεν γνώριζαν είναι ότι ορισμένοι σύμβουλοι της Δυτικής Πτέρυγας υποστήριζαν εδώ και μήνες ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα είναι ο τέλειος χώρος για να εξαπολύσει ο Τραμπ μια επίθεση σε αυτό που συμβολίζει το Νταβός –συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ένα πιο ολοκληρωμένο παγκόσμιο ρυθμιστικό σύστημα και όλα τα φιλελεύθερα ιδανικά στα οποία ομνύουν οι παγκόσμιες ελίτ.
Το 2017, λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του, ο Τραμπ και ο τραμπισμός –με την καταγγελία του για το ελεύθερο εμπόριο, τη μετανάστευση και τους διεθνείς θεσμούς –κυριάρχησαν στη συζήτηση στο Νταβός. Τώρα, ο Τραμπ θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα παρευρεθεί, μετά τον Μπιλ Κλίντον το 2000.
Η συνάντηση στο Νταβός προσελκύει παραδοσιακά οικονομικούς μεγιστάνες όπως ο Μπιλ Γκέιτς, και διάσημους φιλελεύθερους ακτιβιστές όπως ο Μπόνο και η Αντζελίνα Τζολί.
Πέρα από το συναισθηματικό φορτίο της εμφάνισης μπροστά σε τόσο πολλούς ανθρώπους που τον θεωρούν κάτι σαν μυστηριώδη νέο ιό, φαίνεται ότι υπάρχει και κάποιο στρατηγικό σκεπτικό πίσω από την παρουσία του Τραμπ στο ελβετικό θέρετρο. Το Νταβός μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να καυχηθεί μπροστά στους ευρωπαίους και τους ασιάτες ανταγωνιστές για το πρόσφατα θεσπισθέν νομοσχέδιο που μείωσε τον συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ στο 21%, πράγμα που θα μπορούσε να πιέσει άλλες κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας.
Ισως θα δούμε μια πιο συνεκτική στρατηγική πίσω από τις δηλώσεις του Τραμπ από ό,τι στο καθημερινό μπαράζ του στο Twitter, το οποίο υπαγορεύεται από ό,τι τον ενθουσιάζει ή τον εκνευρίζει στον καθημερινό κύκλο των ειδήσεων. Από το Νταβός ο Τραμπ μπορεί να «πουλήσει» την πολιτική του για την οικονομική ανάπτυξη στην παγκόσμια σκηνή, και ίσως να επικρίνει την Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ, περίπου όπως έκανε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ότι η εμφάνιση του Τραμπ στο Νταβός –η ακριβής ημερομηνία της ομιλίας του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη –θα είναι λίγες ημέρες πριν από την ομιλία της 30ής Ιανουαρίου για την Κατάσταση της Ενωσης.
Αυτή είναι μια παραδοσιακή προεδρική πλατφόρμα που απαιτεί ακόμη και από έναν μη παραδοσιακό πρόεδρο να κάνει κάτι περισσότερο από απλούς ελεύθερους συνειρμούς: Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η ομιλία, που μεταδίδεται από την τηλεόραση, μπορεί να πετύχει είναι αν ο Τραμπ καταφέρει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό όραμα για το πώς βλέπει την προεδρία του και τι σχεδιάζει για το επόμενο έτος στην εθνική ατζέντα.

Μπορεί να διατυπώσει ένα σαφές πρόγραμμα;

Πέρυσι, η πρώτη ομιλία του Τραμπ στο Κογκρέσο –το ισοδύναμο μιας ομιλίας για την Κατάσταση της Ενωσης –ήταν μία από τις λίγες φορές στην προεδρία του, κατά την οποία μεγάλα τμήματα της πολιτικής τάξης της Ουάσιγκτον και των αναλυτών είπαν ότι διατύπωσε ένα συνεκτικό και λεπτομερές όραμα της πολιτικής ατζέντας του και των ιδεών που τη στηρίζουν.
Τώρα, στον απόηχο της επιτυχούς νομοθετικής προσπάθειας για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα, πολλοί αναζητούν νέες απαντήσεις σε ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα σχετικά με αυτόν τον πρόεδρο. Είναι πάντα προφανές σε ποιες πολιτικές αντιτίθεται ο Τραμπ, αλλά ποιες είναι οι πολιτικές τις οποίες υποστηρίζει;
Πριν από έναν χρόνο, ο σύμβουλος Στίβεν Μπάνον εθεωρείτο ένας από τους πνευματικούς κινητήρες της νέας κυβέρνησης –μιλώντας για μια εθνικιστική ατζέντα στην οικονομία που είναι ανάθεμα για τους περισσότερους στο Νταβός –αλλά τώρα ο Μπάνον έχει εξοστρακιστεί.
Αλλά ακόμη και στον στενό κύκλο του Τραμπ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν απολύτως άνετα στο Νταβός και αναμένεται να τον συναντήσουν εκεί, ακριβώς πριν από τη μεγάλη ομιλία του προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του Τραμπ στο Νταβός θα είναι πολυάριθμη, και πιθανότατα θα περιλαμβάνει τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον και τον γαμπρό Τζάρεντ Κούσνερ, μεταξύ άλλων.

HeliosPlus