Η Ρωσία διαθέτει αρκετές δυνάμεις στη Συρία ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν επιθέσεις εναντίον των βάσεών της, υπογράμμισε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, γνώριζαν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν θα σταματούσαν από τη μία μέρα στην άλλη (…) Και σε αυτή την περίπτωση το τάγμα που παραμένει και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που παραμένουν στις βάσεις Χμέιμιμ και Ταρτούς διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες να αντιμετωπίσουν αυτές τις σποραδικές τρομοκρατικές επιθέσεις», τόνισε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Δευτέρα, ότι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον των βάσεών του στη Συρία τη νύκτα της 6ης Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Τουρκία συνεχίζει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε μιλώντας σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι ο στρατός της χώρας θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στις περιοχές Αφρίν και Μάνμπιτζ της Συρίας.

Το 2016 η Άγκυρα εξαπέλυσε την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στα σύνορά της με τη Συρία προκειμένου να εξαλείψει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας», όπως τον αποκάλεσε, και να εκδιώξει από την περιοχή τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τους Κούρδους μαχητές.