Χαρούμενα Χριστούγεννα θα κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητά του βρίσκεται σε άνοδο ύστερα από την βουτιά που είχε κάνει το καλοκαίρι.

Δημοσκόπηση της BVA του πρόσθεσε έξι μονάδες. Αν αναλυθούν τα στοιχεία ανάλογα με τους ψηφοφόρους κάθε κόμματος, ο Μακρόν είναι δημοφιλής στο 62% των οπαδών των Σοσιαλιστών (συν πέντε μονάδες), στο 58% των οπαδών των δεξιών Ρεπουμπλικανών (μείον μία μονάδα) και _ το πιο εντυπωσιακό _ στο 35% των οπαδών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (άνοδος 14 μονάδες!). Αυτό το τελευταίο έχει εξήγηση: ο Μακρόν ετοιμάζει ένα σκληρό νόμο για το άσυλο και την μετανάστευση, και αυτό τον κάνει δημοφιλή στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη, σύμφωνα με τον Monde, που δείχνει άνοδο της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου. Ο Μακρόν είχε ποσοστό 62% μετά την εκλογή του τον Μάιο, έπεσε στο 40% τον Αύγουστο και ανέβηκε στο 52% τον Δεκέμβριο. Για λόγους σύγκρισης παραθέτουμε την δημοτικότητα του προκατόχου του, Φρανσουά Ολάντ, στο αντίστοιχο διάστημα της προεδρίας του: 61% μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2012, 54% τον Αύγουστο και 37% τον Δεκέμβριο του 2012.

Επισήμως, το προεδρικό μέγαρο δεν σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, είτε είναι καλές είτε κακές. Κατ’ ιδίαν όμως, οι υπεύθυνοι στρατηγικής του προέδρου δεν κρύβουν την χαρά τους αν και δηλώνουν ότι ανέμεναν την άνοδο αυτή.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος δίνει την εντύπωση ότι αλλάζει εκ βάθρων την χώρα καθησυχάζει τους Γάλλους, που θεωρούσαν εαυτούς σε τέλμα την τελευταία δεκαετία», σχολίασε στον Monde ο Μπρις Τεντιρέ, διευθυντής του ινστιτούτου Ipsos. «Ο Μακρόν κάνει αυτά που είχε πει ότι θα έκανε».

Ο Ζερόμ Φουκέ, διευθυντής δημοσκοπήσεων στο IFOP, συμφωνεί: αν και ορισμένες μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, όπως στα εργασιακά, ξεσήκωσαν αντιδράσεις, ο πρόεδρος τήρησε γενικώς τις υποσχέσεις του και αυτό αρέσει στους Γάλλους.

Το παράδοξο είναι ότι ο Μακρόν επικρίνεται σκληρά αλλά παράλληλα έχει αποδοχή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu Consulting για την Figaro, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 21/12, σχεδόν οι επτά στους 10 τον επικρίνουν για έλλειψη μετριοφροσύνης και τον χαρακτηρίζουν «δημοκρατικό μονάρχη» αλλά σε ποσοστό 52% παραμένουν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του.

«Αν και καμιά φορά ο Μακρόν έχει την τάση να συμπεριφέρεται σαν τον “βασιλιά ήλιο”, οι Γάλλοι τον αποδέχονται διότι έχουν την εντύπωση ότι εργάζεται σκληρά», πρόσθεσε ο κ. Φουκέ από το IFOP. «Αν όμως δεν φέρει αποτελέσματα, δεν θα του συγχωρήσουν πλέον τίποτε».