Προς τη «δημοκρατορία» βαίνει η Αυστρία, γράφει η «Liberation», ενώνοντας τις λέξεις «δημοκρατία» και «δικτατορία» για να περιγράψει το καθεστώς της χώρας όπου το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συμμετέχει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας έξι κρίσιμα υπουργεία (επί συνόλου 13), μεταξύ των οποίων το Αμυνας, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών. «Η Αυστρία ακολουθεί τα βήματα της Ουγγαρίας;» αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα.
Δύο μήνες μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, ο συντηρητικός 31χρονος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σχημάτισε κυβέρνηση με αντικαγκελάριο τον ακροδεξιό Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, κάνοντας την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία κεντρικό άξονα του προγράμματός τους. Οι ακροδεξιοί της Ευρώπης, που συναντήθηκαν το Σάββατο στην Πράγα, καλωσόρισαν την είδηση. «Χειροκροτώ τον φίλο Στράχε» δήλωσε ο Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς, ενώ η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν μίλησε για «πραγματικά ιστορικό γεγονός».
Η συμμαχία ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους ακροδεξιούς στην Αυστρία ήταν αναμενόμενη. Το αναπάντεχο ήταν ο αριθμός των σημαντικών υπουργείων που πήρε το FPO. Το Λαϊκό Κόμμα κράτησε το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε δηλώσει ότι δεν θα όρκιζε ανοιχτά ευρωσκεπτικιστές υπουργούς. Με δεδομένο ότι η Αυστρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούνιο του 2018, ο Κουρτς επανέλαβε τον «σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό» του και απέκλεισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για πιθανή έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ.
Ο κυριότερος κοινός στόχος του Λαϊκού Κόμματος και του FPO δεν είναι η μάχη κατά της ΕΕ, αλλά οι εθνικιστικές πολιτικές και ο αγώνας κατά της μετανάστευσης. Παράλληλα, δεν επιθυμούν να φθάσουν την κατάσταση στα άκρα για τους εταίρους τους στην ΕΕ.
Ο χαρισματικός Κουρτς είναι πλέον ο νεότερος ευρωπαίος ηγέτης. Η «Liberation» τον περιγράφει ως ένα μείγμα Γιοργκ Χάιντερ (για τον συντηρητισμό και τον εθνικισμό του) και Εμανουέλ Μακρόν (για το πολιτικό του στυλ, την ηλικία του και την ίδρυση ενός «κινήματος» εκτός των παραδοσιακών κομμάτων). Πολιτικά ο Κουρτς είναι ένας νεοσυντηρητικός εθνικιστής, προσηλωμένος στις οικογενειακές και χριστιανικές αξίες, επικριτικός προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εχθρικός προς τους μετανάστες. Εχει όμως και μοντέρνες τάσεις, καθώς όρισε γυναίκες σχεδόν στα μισά υπουργεία και υπερασπίζεται τη μισθολογική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.
Το πρόγραμμα της κυβέρνησής του είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην προστασία της ταυτότητας της χώρας. Τα πάντα για το καλό του έθνους, των αγελάδων του, των αγροτών του και των βουνών του. Προβλέπει επίσης μεγαλύτερο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, κυρίως της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να έχει «αντικειμενικά και ανεξάρτητα» ρεπορτάζ.
«Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να είχε γραφτεί από τον Βίκτορ Ορμπαν» δήλωσε στη «Liberation» ο Πατρίκ Μορό, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) στο Παρίσι και ειδικός στην Αυστρία. «Αγγίζει όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της καθημερινής ζωής –την εκπαίδευση, την ασφάλεια, τα μέσα ενημέρωσης, την οργάνωση των συνδικάτων… Στην Αυστρία σήμερα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία για μια στροφή προς τον αυταρχισμό».

HeliosPlus