Σε επιθετικό τόνο κινήθηκε η ομιλία του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για το νέο σχέδιο ασφαλείας των ΗΠΑ. Τον λόγο του ξεκίνησε εξαπολύοντας πυρά για την πολιτική προηγούμενων αμερικανών προέδρων, ενώ ως απειλή αντιμετώπισε την στάση Ρωσίας και Κίνας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. «Είναι αντίπαλοί μας» τόνισε συγκεκριμένα.

Από την Ουάσινγκτον, στην αίθουσα Ronald Reagan, ο Τραμπ αναφέρθηκε στους πυλώνες του σχεδίου του. Με επικριτικά λόγια μίλησε για Πακιστάν και Βόρεια Κορέα, ενώ στο απυρόβλητο δεν έμεινε η εξωτερική πολιτική που ακολούθησαν προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

Επανέλαβε τη θέση την οποία διατράνωνε και προτού εκλεγεί, διαμηνύοντας για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα των Αμερικανών «είναι πάνω απ’όλα».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη νίκη του στις εκλογές του 2016, τόνισε ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να «κάνουν ισχυρή και πάλι την Αμερική». Στις δηλώσεις αυτές προέβη, ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 και εν μέσω νέων στοιχείων που βγαίνουν στο φως για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που ενοχοποιούν τον αμερικανό πρόεδρο.

Παρουσιάζοντας τους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου του, ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κλιματικής αλλαγής, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών. Αντίθετα, στάθηκε στην ενίσχυση της αμερικανικής επιρροής, στοιχείο που αρκετοί εξέφρασαν βεβαιότητα ότι θα προβάλλει.

Στο 68 σελίδων έγγραφο, το οποίο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επεξεργάζονται εδώ και 11 μήνες και παρουσιάστηκε πριν από την ομιλία Τραμπ, προβλέπεται η επιστροφή του αμερικανού προέδρου στις προεκλογικές του δεσμεύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μεταναστευτική πολιτική, η οποία αναμένεται να γίνει πιο σκληρή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Παράγοντες, πάντως, του αμερικανικού κυβερνητικού επιτελείου έχουν προϊδεάσει τον κόσμο για αυτό το βήμα.