Εν μέσω τριβών στους κόλπους του CDU για τις απαιτήσεις που έχουν θέσει οι Σοσιαλδημοκράτες, κατηγορηματικά υπέρ του σχηματισμού «σταθερής» κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού τοποθετήθηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα πρέπει να έχουν αυτό ακριβώς ως αντικείμενο.

«Πρέπει να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο δεν θα συνιστούσε, από την σκοπιά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), επιτυχία για τις διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε η κ.Μέρκελ μετά το τέλος της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του CDU και απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με εναλλασσόμενες πλειοψηφίες που θα αναζητούνται στο Κοινοβούλιο.

«Αυτή είναι η θέση μας, με την οποία προσερχόμαστε στις διερευνητικές συνομιλίες», πρόσθεσε, απαντώντας ουσιαστικά στο SPD, το οποίο τονίζει ότι οι συνομιλίες θα είναι «ανοιχτής έκβασης», θα μπορούν δηλαδή να καταλήξουν είτε σε «μεγάλο» συνασπισμό είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε νέες εκλογές είτε ακόμη σε «κυβέρνηση συνεργασίας».

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας προειδοποίησε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ότι τα μέλη του θα δώσουν την έγκρισή τους για τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού μόνο εάν εκπληρωθούν σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις.

Το SPD συμφώνησε οριακά στην έναρξη διαπραγματεύσεων με CDU/CSU αφού οι ψηφοφόροι αντάμειψαν κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τη συμμετοχή στην απερχόμενη κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1993.

Τα μέλη του SPD θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας συμμαχίας με τo CDU της Άνγκελα Μέρκελ και τους συμμάχους της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).

Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ δήλωσε ότι θα απαιτήσουν την εφαρμογή διακριτής αριστερής πολιτικής σύμφωνα με τις αρχές της «ενιαίας ασφάλισης» με την οποία το SPD θέλει να αντικαταστήσει το ιδιωτικό και το δημόσιο σύστημα υγείας της Γερμανίας.

«Η Ενωση (CDU/CSU) γνωρίζει ότι τα μέλη του SPD θα έχουν τον τελευταίο λόγο…και πρέπει να είμαστε σε θέση να τα πείσουμε επί της ουσίας», πρόσθεσε ο Λαρς Κλίνγκμπάιλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.