Ας το πούμε καθαρά: οι κληρονόμοι του ναζισμού βρίσκονται σε θέση ισχύος στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας. Για αυτό τα κράτη και οι κοινωνίες των πολιτών της Ευρώπης πρέπει να δράσουν με αποφασιστικότητα προκειμένου να απαγορευτεί αυτή η κυβέρνηση στην Ευρώπη και να μποϊκοταριστεί η αυστριακή προεδρία της ΕΕ.
Γνωρίζω ότι η θέση αυτή που ήταν συναινετική στην προηγούμενη συμμετοχή του FPO στην κυβέρνηση, από το 2000 ως το 2006, δεν είναι πια σήμερα. Η ναζιστική κληρονομιά είναι άραγε λιγότερο ατιμωτική σήμερα απ’ όσο χθες; Η εξολοθρευτική φύση των ιδεολογικών αναφορών του κόμματος είναι άραγε λιγότερο επικίνδυνη σήμερα απ’ όσο χθες;
Αν και κυρίως η αντιμουσουλμανική και ξενοφοβική ρητορική, ιδίως απέναντι στους πρόσφυγες, είναι εκείνη που επέτρεψε στο FPO να βγει στο προσκήνιο της πολιτικής, η ιδεολογική του μήτρα δεν έχει αλλάξει. Το έδειξαν τα αντισημιτικά περιστατικά που αμαύρωσαν την προεκλογική εκστρατεία.
Η αποδυνάμωση της μνήμης του Ολοκαυτώματος λόγω της απομάκρυνσής του στον χρόνο και της αποχώρησης των επιζώντων, ιδίως σε αυτήν τη χώρα που δεν γνώρισε πραγματική «αποναζιστοποίηση», παίζει αναμφισβήτητα ρόλο στην ανεκτικότητα με την οποία το FPO μπήκε εκ νέου στην κυβέρνηση.
Το ίδιο και η έλξη που ασκεί ο εθνικισμός στη νεολαία, η οποία στην Αυστρία, όπως και αλλού, λογαριάζεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υποστηρικτές του.
Δυσάρεστη αυστριακή πρωτοτυπία αποτελεί η απάθεια της κοινωνίας των πολιτών. Αν και οι διαπραγματεύσεις με την Ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, η κοινωνία δεν έχει ακόμη κάνει να ακουστεί η φωνή της. Σαν ο έλεγχος της αντικαγκελαρίας από ένα παλαιό μέλος των νεοναζιστικών κύκλων και η ανάληψη σημαντικών υπουργείων από το κόμμα του να μην άξιζαν έντονες κινητοποιήσεις.
Η αντίδραση των κρατών της ΕΕ και της κοινωνίας των πολιτών στην Αυστρία, όπως και αλλού στην Ευρώπη, πρέπει τώρα να είναι σθεναρή και αποφασιστική. Το να μη συγκρουστούμε δυνατά με την κυβέρνηση αυτή, πέρα από ορισμένες επίσημες διαμαρτυρίες, θα αποτελούσε ένα μείζον πολιτικό και ηθικό λάθος.
Πρέπει να εμποδίσουμε τον κατακερματισμό της ηπείρου μας και της ΕΕ όσον αφορά τις αξίες των κοινωνιών μας, όπως και τη φύση των πολιτικών μας συστημάτων. Ο κατακερματισμός αυτός έχει ήδη ξεκινήσει, κυρίως μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όπου πολλά καθεστώτα δεν μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν δημοκρατίες, όπως στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Αφορά το σύνολο της ηπείρου, όπου η προσήλωση στις αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, στις οποίες βασίζεται η δημοκρατία, δεν υποστηρίζονται πλέον ομόφωνα στους κόλπους των λαών. Για αυτό η κοινωνία των πολιτών και τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να απαγορεύσουν την κυβέρνηση της Αυστρίας.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αυστρία. Οργανώσεις, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πολίτες και τοπικές Αρχές πρέπει να δεσμευτούν για την αναζωογόνηση της δημοκρατίας. Οι κινητοποιήσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις υποστήριξης από την κοινωνία των πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ακροδεξιοί υπουργοί δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί από κανέναν από τους ομολόγους τους στην Ευρώπη και δεν πρέπει να συμμετέχουν σε καμία συνάντηση μαζί τους, όπως έγινε το 2000.
Αυτό προϋποθέτει το μποϊκοτάζ της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταξύ 1ης Ιουλίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναλάβουμε φιλόδοξες πρωτοβουλίες για τη νεολαία και για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Για παράδειγμα, η γενίκευση της κυκλοφορίας των νέων στην Ευρώπη, μέσω ενός «καθολικού Εράσμους», θα ενίσχυε την ταυτότητα μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών.
Από την αντίδρασή μας προς την ανάληψη από το FPO μιας θέσης ισχύος στην κυβέρνηση της Αυστρίας εξαρτάται εν μέρει η φύση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Στην Αυστρία και αλλού, πρέπει να σταθούμε στο ύψος όσων διακυβεύονται.

Ο κ. Benjamin Abtan είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM) και συντονιστής του Δικτύου Ελι Βίζελ Ευρωπαίων Βουλευτών για την πρόληψη των μαζικών εγκλημάτων.

HeliosPlus