Υπό κράτηση τέθηκε ένας Κινέζος, ο οποίος τραβούσε και μετέδιδε μέσω διαδικτύου, βίντεο που έδειχναν την κατεδάφιση καταλυμάτων μεταναστών από αγροτικές περιοχές της Κίνας, γύρω από το Πεκίνο.

Ο Χουά Γιονγκ, ο οποίος ανήρτησε στο διαδίκτυο δεκάδες βίντεο, που έδειχναν την έξωση εν μέσω του χειμώνα χιλιάδων αγροτών που έχουν εγκατασταθεί σε πρόχειρα καταλύματα στα προάστια της κινεζικής πρωτεύουσας, συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου στο σπίτι ενός φίλου του στην Τιαντζίν, στη βόρεια Κίνα, δήλωσε ένα συγγενικό του πρόσωπο στο AFP.

«Η αστυνομία τον έπιασε. Κανείς δεν μπορεί πια να επικοινωνήσει μαζί του», πρόσθεσε.
Η αστυνομία της Τιαντζίν δεν σχολίασε την είδηση αυτή. Άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντος του Χουά Γιονγκ αναφέρουν στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ένας δικηγόρος ανέλαβε την υπόθεση.

Τα βίντεο του Χουά Γιονγκ, τα οποία μεταδίδονταν στο YouTube και στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, είχαν δεκάδες χιλιάδες «χτυπήματα».

Ο Χουά Γιονγκ τραβούσε τα βίντεό του με τη βοήθεια ενός κονταριού για σέλφι. Σε αυτά φαινόντουσαν πίσω από το πρόσωπό του κατεστραμμένες συνοικίες. Σε ένα από αυτά μάλιστα ακουγόταν να λέει: «Ο ουρανός είναι πολύ καθαρός σήμερα, αλλά δείτε αυτό! Όλα μετατράπηκαν σε ένα χωράφι με ερείπια μέσα σε μια στιγμή».

Εκατοντάδες εκατομμύρια αγρότες έχουν συρρεύσει τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες στις μεγάλες μητροπόλεις της χώρας, συμβάλλοντας με την εργασία τους στη θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Ωστόσο το κομμουνιστικό καθεστώς άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες να καταστρέφει ολόκληρες συνοικίες που φιλοξενούν τους μετανάστες αυτούς στο Πεκίνο υπό συχνά δύσκολες συνθήκες. Οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας έχουν στόχο να περιορίσουν τον πληθυσμό της πρωτεύουσας στους 21 εκατομμύρια κατοίκους (έναντι των 23 εκατομμυρίων που έχει σήμερα) και προβλέπουν να κατεδαφίσουν 40 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα παράνομων κτιρίων –που είναι κυρίως εμπορικά καταστήματα και κατοικίες που χρησιμοποιούν οι μετανάστες αυτοί– μέχρι το τέλος του έτους.

Μια πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο 19 ανθρώπων τον περασμένο μήνα στην περιφέρεια του Πεκίνου και εξυπηρέτησε ως έναυσμα για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων κτιρίων που κρίνονται ως επικίνδυνα.

Ωστόσο η ωμότητα των εξώσεων αυτών εν μέσω του χειμώνα, την ώρα που αυτοί που εκδιώκονται από τα καταλύματά τους έχουν μερικές φορές στη διάθεσή τους μόνον ορισμένες ώρες για να φύγουν, προκάλεσε μια σπάνια κατακραυγή ακόμη και στον επίσημο Τύπο.

Οι αρχές φοβούνται ότι η πολεμική αυτή που ξέσπασε θα ζημιώσει την εικόνα τους, δήλωσε ο Πάτρικ Πουν, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας. «Όμως με το να τα βάζουν με τον Χουά Γιονγκ, βλάπτουν περισσότερο την εικόνα της Κίνας», υπογράμμισε.