Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα την επίσημη έγκρισή τους για να ανοίξει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit με τη Βρετανία, που θα επικεντρώνεται στη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική σχέση.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών του Brexit», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, της οποίας προήδρευε.

«Συγχαρητήρια πρωθυπουργέ @Theresa», πρόσθεσε ο Τουσκ, μία ημέρα αφού οι ηγέτες αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ολοκληρώσει το σχέδιο της συμφωνίας διαζυγίου.

Tα συμπεράσματα για κοινωνική διάσταση

Tη «σημασία της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής διάστασης των πολιτικών» που εφαρμόζει η ΕΕ για την «αμοιβαία προσέγγιση των Ευρωπαίων και την οικοδόμηση του κοινού μας μέλλοντος» τονίζουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν για την κοινωνική διάσταση της Ένωσης.

Όπως αναφέρουν, «η κοινωνική διάσκεψη κορυφής του Γκέτεμποργκ υπενθύμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον πολίτη, να αναπτυχθεί περαιτέρω η κοινωνική διάσταση της Ένωσης, η οποία θα βασίζεται στην κοινή δέσμευση και σε καθιερωμένες αρμοδιότητες, και να προωθηθεί η σύγκλιση μέσω προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και από τους κοινωνικούς εταίρους».

Ειδικότερα οι «28» ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν:

  • Στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών, με δέοντα σεβασμό των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους. Οι ηγέτες καλούν επίσης την Επιτροπή να προτείνει την κατάλληλη παρακολούθηση.
  • Στη διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων με το «νέο ξεκίνημα για τον κοινωνικό διάλογο» σε επίπεδο ΕΕ.
  • Στην επίτευξη ταχείας προόδου επί των εκκρεμών κοινωνικών φακέλων σε επίπεδο ΕΕ και ετοιμότητα εξέτασης των μελλοντικών πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2018.
  • Στην επακολούθηση των προτεραιοτήτων του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων.
  • Σε περισσότερα αποτελέσματα σχετικά με το νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση το 2018 στην εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου για τις διαδρομές αναβάθμισης των δεξιοτήτων που προορίζεται για τα άτομα με τις περισσότερες ανάγκες σε δεξιότητες.

Τέλος, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά τα θέματα το Μάρτιο του 2018, για να «εξασφαλίσει τις δέουσες επακόλουθες ενέργειες».

Θεσμοθετήθηκε η στρατιωτική ενοποίηση – Σε ισχύ η PESCO

Την ικανοποίησή τους για τη θέσπιση της «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO)» στην άμυνα εξέφρασαν οι «27» αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας και άμυνας.

Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα συμμετέχοντα κράτη – μέλη να παρουσιάσουν αποτελέσματα όσον αφορά τα εθνικά τους σχέδια εφαρμογής, ενώ παράλληλα ζητά να συνεχιστούν οι εργασίες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας και να εγκριθεί ταχέως, εντός του 2018, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, αρκετά έγκαιρα ώστε να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα έργα ανάπτυξης δυνατοτήτων το 2019.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • αναμένει από το Συμβούλιο να ολοκληρώσει τη συνολική αναθεώρηση του μηχανισμού Αθηνά για τη χρηματοδότηση κοινών εξόδων των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ·
  • ζητεί από το Συμβούλιο να εγκρίνει την άνοιξη του 2018 τη σύσταση ενός νέου ειδικού μέσου που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη ικανοτήτων για τη στήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης μετά το 2020·
  • ζητεί να προχωρήσουν οι εργασίες για την εφαρμογή της πλήρους δέσμης προτάσεων σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων προτάσεων που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο·
  • καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο, την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν τις εργασίες σχετικά με την στρατιωτική κινητικότητα, τόσο στην PESCO όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ·
  • καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο να υποβάλει τον Ιούνιο του 2018 έκθεση σχετικά με τις εργασίες για την ενίσχυση της μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ και να καταρτίσει, σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, σύμφωνο μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ εντός του 2018.

Τέλος, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σημειώνουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει αυτά τα θέματα τον Ιούνιο του 2018.