«Το βασίλειο δεν σταματά να καλεί για πολιτικές λύσεις στις κρίσεις και στα προβλήματα της περιοχής και, κατά πρώτον, στην παλαιστινιακή υπόθεση» με το «δικαίωμα των Παλαιστινίων να ανακτήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα να ανακηρύξουν ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε την Τετάρτη, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, κατά την έναρξη της συνόδου της Ματζλίς αλ Σούρα, της συμβουλευτικής συνέλευσης.

Ο βασιλιάς Σαλμάν έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ στην Κωνσταντινούπολη διεξάγεται έκτακτη σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όπου κυριαρχεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στο Ριάντ, ο μονάρχης «επανέλαβε την καταδίκη του βασιλείου και τη βαθιά λύπη του έπειτα από την αμερικανική απόφαση για την Ιερουσαλήμ που είναι βαθιά μεροληπτική και αντιβαίνει στα ιστορικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για την Ιερουσαλήμ».

Τα δικαιώματα αυτά έχουν «την εγγύηση διεθνών αποφάσεων και έχουν λάβει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», υπενθύμισε.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ματζλίς, που επικεντρώθηκε σε οικονομικά ζητήματα, ο βασιλιάς Σαλμάν είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη διαφθορά με «δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα». Είπε ότι η Σαουδική Αραβία θα εργαστεί προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να γίνει εταίρος στην ανάπτυξη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, περιλαμβανομένων πριγκίπων και μεγιστάνων, στις αρχές Νοεμβρίου σε αυτό που το Ριάντ χαρακτήρισε καταστολή της διαφθοράς, η οποία όμως θεωρείται επίσης ότι βοηθά τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να ενισχύσει την εξουσία του.

Ο Σαλμάν είπε πως το βασίλειο προχωρεί με το σχέδιό του «Όραμα 2030» για οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξεύρει νέες πηγές εισοδήματος για τη χώρα.

Είπε όμως ότι η διαφθορά είναι μία από τις κύριες απειλές στην οικονομική ανάπτυξη.

«Αποφασίσαμε, με τη βοήθεια του Θεού, να την αντιμετωπίσουμε με δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα έτσι ώστε η χώρα μας να μπορεί να απολαύσει την αναγέννηση και την ανάπτυξη στην οποία προσβλέπει κάθε πολίτης», είπε.
«Εξ ου και η εντολή μας να σχηματιστεί μια υψηλή επιτροπή για θέματα δημόσιας διαφθοράς υπό τον πρίγκιπα διάδοχο και δόξα τω Θεώ που αυτοί [οι άνθρωποι] είναι λίγοι.»