Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη ήταν «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου.

Την έκρηξη προκάλεσε ένας άνδρας 27 ετών, ο Ακάγεντ Ούλαχ, ο οποίος έφερε πάνω στο σώμα του «έναν υποτυπώδη εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζέιμς Ο’Νιλ.

Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη, φέρει «σωματικά τραύματα και εγκαύματα», πρόσθεσε ο Ο’Νιλ.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 07:30 (15:30 ώρα Ελλάδας), λιγότερες από έξι εβδομάδες μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που προκάλεσε οκτώ θανάτους και 12 τραυματίες στο νότιο Μανχάταν, στην πρώτη φονική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ύποπτος συνελήφθη αμέσως. Επρόκειτο για έναν Ουζμπέκο ο οποίος είπε ότι είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ποιος είναι ο επίδοξος βομβιστής

Στη σύλληψη ενός 27χρονου με καταγωγή πιθανότατα από το Μπαγκλαντές προχώρησαν οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης για την επίθεση στον τερματικό σταθμό λεωφορείων Port Authority, κοντά στην Times Square.



Σύμφωνα με τη New York Post, που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία, ο νεαρός είχε τοποθετημένα τα εκρηκτικά στο σακάκι του. Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, ο 27χρονος θα ενεργοποιούσε τη βόμβα όταν θα βρισκόταν μέσα σε βαγόνι του μετρό.


Ο Ακάγεντ Ούλαχ είχε λευκό ποινικό μητρώο στο Μπανγκλαντές και επισκέφτηκε για τελευταία φορά την πατρίδα του τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός αστυνομίας του Μπανγκλαντές.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Σαχιντούλ Χάγκε επισήμανε ότι η πληροφορία αυτή βασίστηκε στον αριθμό διαβατηρίου του Ούλαχ.

Σύμφωνα με τη New York Post, που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία, ο νεαρός είχε τοποθετημένα τα εκρηκτικά στο σακάκι του. Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, ο 27χρονος θα ενεργοποιούσε τη βόμβα όταν θα βρισκόταν μέσα σε βαγόνι του μετρό.

Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης δείχνουν τον 27χρονο να βρίσκεται στο πάτωμα με τα ρούχα του σκισμένα και τραυματισμούς στο πάνω μέρος του σώματός του.

Όπως αποκάλυψαν οι αρχές στο Associated Press, ο Ούλαχ είχε επιρροές από το Ισλαμικό Κράτος, δεν φέρεται όμως να βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Οργάνωση.

H επιτροπή ταξί και λιμουζίνων Νέας Υόρκης είπε στο CNN ότο ο 27χονος είχε άδεια οδηγού ταξί από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2015.

Δεν οδήγησε όμως στη Νέα Υόρκη ταξή ή Uber.

Η εκρηξη σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας (μεσημέρι ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη.

Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων που βρίσκεται στην 42η και ην 8η λεωφόρο στο Μανχάταν.

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε στον λογαριασμό της στο Twitter πως ο συλληφθείς ύποπτος για την έκρηξη στη Λιμενική Αρχή είναι και ο μοναδικός άνθρωπος που τραυματίστηκε κατά το συμβάν.