«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας στα πυρά ξένων ηγετών, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να δημιουργήσουν συγκρουσιακό κλίμα στη Μέση Ανατολή.

Δήλωσε ξανά ότι πρόκειται για μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα για να «συμβάλει στις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή».

«Θα υποστηρίξουμε μια λύση μεταξύ των δύο κρατών, που θα είναι αποδεκτή τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από Παλαιστίνιους.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις του παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, μετά την ομιλία Τραμπ. Ο Αμπάς έχει προειδοποιήσει για επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Στις προτεραιότητες των ΗΠΑ βρίσκεται το θέμα της ειρήνης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη» δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος έχει πυροδοτήσει διεθνείς αντιδράσεις με την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Επικίνδυνο βήμα χαρακτήρισαν την απόφασή του Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία, την στιγμή που ο μουσουλμανικός κόσμος έχει καταδικάσει τις κινήσεις του.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, προειδοποιεί για αναβίωση της Ιντιφάντα.

Και στους κόλπους της ΕΕ είναι φανερή η αγωνία για το μέλλον στη Μέση Ανατολή, με την Βρετανία να αποστασιοποιείται από την πολιτική των ΗΠΑ.

Νετανιάχου: Ιστορική απόφαση

Την ανακοίνωση Τραμπ χαιρέτισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγος για «ιστορική ημέρα».

«Η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ για σχεδόν 70 χρόνια. Σε αυτήν στηρίζουμε τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσευχές μας. Η Ιερουσαλήμ έχει υπάρξει πρωτεύουσα για τους Εβραίους για τρεις χιλιάδες χρόνια» δήλωσε.

«Εκεί υπήρξαν οι ναοί μας, τα βασίλειά μας. Από κάθε γωνιά της Γης, οι άνθρωποί μας περίμεναν να επιστρέψουν στην Ιερουσαλήμ να πιάσουν τις χρυσές πέτρες της και να περπατήσουν στους ιερούς δρόμους της» δήώσε ο Νετανιάχου.

Χαμάς: Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως

Στην Παλαιστίνη το κλίμα είναι ήδη εκρηκτικό. Η Χαμάς σε διάγγελμά της μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ άνοιξαν τις «πύλες της κολάσεως». Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει η οργάνωση είχε προειδοποιήσει για αναβίωση της Ιντιφάντα.

Επικίνδυνο βήμα χαρακτήρισαν την απόφασή του Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία, την στιγμή που ο μουσουλμανικός κόσμος έχει καταδικάσει τις κινήσεις του.

Και στους κόλπους της ΕΕ είναι φανερή η αγωνία για το μέλλον στη Μέση Ανατολή, με την Βρετανία να αποστασιοποιείται από την πολιτική των ΗΠΑ.

Πυρά από την Τουρκία

Η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την «ανεύθυνη ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης».

Κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την «εσφαλμένη απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα».

ΟΗΕ: Όχι στα μονομερή μέτρα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους» τόνισε ο Γκουτέρες, μετά την ομιλία Τραμπ.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Τραμπ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Και στους κόλπους της ΕΕ είναι φανερή η αγωνία για το μέλλον στη Μέση Ανατολή, με την Βρετανία να αποστασιοποιείται από την πολιτική των ΗΠΑ.

Αμπάς: Οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τον ειρηνευτικό τους ρόλο

Καταδίκασε την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» διαμήνυσε οΑμπάς, στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση μετά την ανακοίνωση που έτου Τραμπ στην οποία γνωστοποίησε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Η απόφαση του Τραμπ ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ» τόνισε ο Αμπάς κατηγορώντας τον Τραμπ για απομάκρυνση από τις ειρηνευτικές διαδικασίες.

»Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες» πρόσθεσε.

Μέι: Διαφωνούμε με ΗΠΑ

Η Βρετανία αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική των ΗΠΑ.

Εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί εμπόδιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Διαφωνούμε με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι δεν βοηθά στην εξέρευση ειρηνικής λύσης», σημείωσε η Τερίζα Μέι.