Δύσκολος συνομιλητής αποδεικνύεται το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Από το προ ολίγων εβδομάδων «nein» πέρασε στο «ja» υπό όρους. Σκεπτικός εμφανίζεται ακόμη ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επιχείρησε να περιορίσει την αισιοδοξία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για ντε φάκτο σχηματισμό κυβέρνησης.

Το φλερτ του SPD με τον Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζεται. «Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι το Βερολίνο θα υιοθετήσει τις ιδέες του προέδρου της Γαλλίας για την Ευρώπη» δήλωσε ο Σουλτς επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά του για ευθυγράμιση της Γερμανίας με την κοινωνική πολιτική εντός ΕΕ.

Τη στιγμή που οι Συντηρητικοί της Μέρκελ επιδιώκουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το SPD έπειτα από το ναυάγιο των τριμερών διαπραγματεύσεων του σχήματος «Τζαμάικα», ο Σουλτς επικρίνει την επικεφαλής του CDU για απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό όραμα του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο περιλαμβάνει στενότερη συνεργασία στους τομείς άμυνας και μετανάστευσης.

«Το συνέδριό μας θα σχοληθεί με αυτό το θέμα την Πέμπτη. Ποιες είναι δηλαδή οι δυνατότητες, οι επιλογές μας, τα εργαλεία μας για να διασφαλίσουμε ότι η Γερμανία θα εναγκαλισθεί τις γαλλικές ιδέες», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του SPD στο Βερολίνο.

«Η Γαλλία υποβάλλει προτάσεις και η Γερμανία δεν τις υιοθετεί. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Το κόμμα του Σουλτς, πάντως, εκφράζει επιφυλάξεις για την γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών με CDU και CSU και για τη δημιουργία κοινής ατζέντας. Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του στην «Hamburger Abendblatt», απέκλεισε πριν από την άνοιξη την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν υπολογίζω σε συγκρότηση κυβέρνησης στη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε το στέλεχος του SPD, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι αρνητικό ή ότι θα συνιστά μια κατάσταση αστάθειας.

«Η Γερμανία έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση CDU/CSU και SPD», τόνισε και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει στο συνέδριό του εάν επιθυμεί να εμπλακεί σε συνομιλίες με την Χριστιανική Ένωση για την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού.

Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, το σημαντικότερο ζήτημα θα είναι εάν η Μέρκελ θα μπορέσει να επιτύχει συναινέσεις. «Κάτι τέτοιο απαιτεί ισχύ και δεν είμαι πλέον τόσο βέβαιος ότι η δική της ισχύς επαρκεί», δήλωσε ο κ. Σολτς.