Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία ψήφισαν το φορολογικό νομοσχέδιο τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ σήμερα στο Καπιτώλιο κυριαρχεί η επόμενη σημαντική πρόκληση αναφορικά με την πορεία του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης. Η πρόκληση αυτή εντοπίζεται στην κοινή διάσκεψη μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, όπως σχολιάζει το CNN.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας με ψήφους 222-192 την συγκρότηση της επιτροπής διάσκεψης με την Γερουσία, ενώ αργότερα προχώρησε και στον διορισμό των μελών της. Το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα ψήφισε πρώτο μια διαφορετική έκδοση του φορολογικού νομοσχεδίου από αυτήν που ψηφίστηκε στην Γερουσία.

Έτσι, η συγκρότηση της επιτροπής διάσκεψης μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων έχει ως στόχο να «ενοποιήσει» τα δύο νομοσχέδια σ’ ένα νομοσχέδιο και μετά την διεξαγωγή ψηφοφορίας του ενοποιημένου νόμου για την φορολογική μεταρρύθμιση στα δύο νομοθετικά σώματα, αυτός να αποσταλεί στον πρόεδρο Τραμπ για υπογραφή, πριν από τα Χριστούγεννα.

Το γραφείο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνου Πολ Ράιαν που εκλέγεται στο Ουισκόνσιν διόρισε για την συμμετοχή τους στην επιτροπή της διάσκεψης τα μέλη του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, Κέβιν Μπρέιντι (Τέξας), Ντέβιν Νούνες (Καλιφόρνια), Πίτερ Ρόσκαμ (Ιλινόις), Νταιάν Μπλακ (Τενεσί), Κρίστι Νόεμ (Νότια Ντακότα), Ρομπ Μπίσοπ (Γιούτα), Ντον Γιανγκ (Αλάσκα), Γκρεγκ Γουάλντεν (Όρεγκον), Τζον Σίμκους (Ιλινόις).

Από την πλευρά της, η ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε τα ονόματα των Δημοκρατικών για την συγκρότηση της επιτροπής: Ρίτσαρντ Νιλ (Μασαχουσέτη), Σάντερ Λεβίν (Μίσιγκαν), Λιόιντ Ντόγκετ (Τέξας), Ραούλ Γκριτζάλβα (Αριζόνα), Κάθι Κάστορ (Φλόριντα).

Ωστόσο, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας συνδέθηκε από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους με την πρόταση για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 30η Δεκεμβρίου, ενώ η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων προωθεί την παράταση αυτή, μέχρι την 22α Δεκεμβρίου.

Μετά από την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, μέλη της ομάδας των συντηρητικών μεταπείστηκαν να ψηφίσουν θετικά για την συγκρότηση της επιτροπής διάσκεψης, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία δεν υποσχέθηκε την ικανοποίηση του αιτήματος που έθεσαν. Οι κινήσεις αυτές των συντηρητικών προκάλεσαν την οργή άλλων μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ο Τομ Ρούνεϊ από την Φλόριντα που δήλωσε πως δεν είχε ιδέα για το πως μπορεί κάποιοι να είναι αντίθετοι στην συγκρότηση της επιτροπής διάσκεψης για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχουν ψηφίσει θετικά.

Από την άλλη μεριά, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν πως οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να κάνουν ουσιαστική δουλειά προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν οι δύο διαφορετικές εκδόσεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Κατά μία άποψη, το νομοσχέδιο που ψήφισε η Γερουσία καταργεί την υποχρεωτική ασφάλιση (individual mandate) που εδραίωσε η εφαρμογή του προγράμματος Obamacare.

Από την άλλη μεριά, το φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων διατηρεί σε ισχύ την παραπάνω πρόβλεψη. Σε μία άλλη διάσταση, το νομοσχέδιο της Γερουσίας, διατηρεί το εναλλακτικό ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης, το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το νομοσχέδιο που ψήφισε η Γερουσία προβλέπει προσωρινή μείωση της φορολογίας για φυσικά πρόσωπα, ενώ από την άλλη μεριά, στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι μειώσεις αυτές έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Το γενικό περίγραμμα των δύο εκδόσεων του φορολογικού νομοσχεδίου παραμένει το ίδιο, αλλά εκτιμάται ότι οι διαφορές που κατέστησαν πολύπλοκη την ψήφισή του μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα απασχολήσουν το κύριο μέρος των εργασιών σύγκλισης από την επιτροπή της διάσκεψης.

Οι διαπραγματεύσεις εντός της επιτροπής θα πραγματοποιούνται μεταξύ των μελών της και των ηγεσιών των κομμάτων, με έμφαση στους Ρεπουμπλικάνους, υπό την πίεση εκπλήρωσης ειδικού διαδικαστικού κανόνα της Γερουσίας για την τελική ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου με πλειοψηφία 51 θετικών ψήφων (reconciliation).

Από την άλλη μεριά, προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, σχετικά με τις επιπτώσεις εφαρμογής του φορολογικού νομοσχεδίου στην αύξηση του δημοσίου ελλείμματος των ΗΠΑ, ενώ θεωρείται δεδομένη η αρνητική στάση των Δημοκρατικών, που αποκλείει την ψήφισή του υπό την ομαλή εκπλήρωση της διαδικαστικής πλειοψηφίας των 60 ψήφων.

Στον καθορισμό των μελών της Γερουσίας που θα λάβουν μέρος στην επιτροπή της διάσκεψης προχώρησε και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, Μιτς Μακόνελ. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει για την συγκρότησή της επιτροπής, αργότερα μέσα στην εβδομάδα.