Πρώτα ήρθε το ψέμα, μετά η συγκάλυψη, και τώρα ξετυλίγεται σιγά-σιγά το κουβάρι της αποκάλυψης, σφίγγοντας τον κλοιό του FBI γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η είδηση ότι ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI σημαίνει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος μπορεί σύντομα να βρεθεί στο στόχαστρο του ειδικού ανακριτή που ερευνά το σκάνδαλο της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.
Πρώην στρατηγός που απολύθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Φλιν ήταν μέχρι τώρα γνωστός για τις άγριες επιθέσεις του στη Χίλαρι Κλίντον. Στην προεκλογική εκστρατεία φώναζε με ενθουσιασμό «Βάλτε την στη φυλακή» στις συγκεντρώσεις των Ρεπουμπλικανών. Τώρα είναι ο Φλιν που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας παραδέχθηκε την ενοχή του, λέγοντας ότι είπε ψέματα στις καταθέσεις του στο FBI σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα η έρευνα επί του συγκεκριμένου θέματος της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016 να βρίσκεται πλέον στο στενό περιβάλλον του προέδρου. Η παραδοχή της ενοχής του Φλιν, ο οποίος εμφανίστηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, αποτελεί ένδειξη ότι ο Φλιν συνεργάζεται πλέον με την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.
Με την παραδοχή ότι έλεγε ψέματα όταν αρνήθηκε ότι είχε μυστικές συνομιλίες τον περασμένο Δεκέμβριο με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ για να ανατρέψει παράνομα την πολιτική κυρώσεων του Ομπάμα, ο Φλιν άνοιξε τον δρόμο για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας για συνωμοσία και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης που φτάνει μέχρι την κορυφή.
Ο Τραμπ είπε ότι οι ενέργειες του Φλιν ήταν «νόμιμες» και έγραψε στο Twitter ότι τον απέλυσε «γιατί είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο και στο FBI».
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της εκστρατείας και της ομάδας μετάβασης αρνήθηκαν όλες τις προσωπικές επαφές ή τη γνώση για επαφές με τους Ρώσους πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, τον Ιανουάριο. Αλλά στην ένορκη κατάθεσή του ο Φλιν τους διαψεύδει: δηλώνει ότι είτε συζήτησε είτε έλαβε εντολές για τις συναντήσεις του από ανώτερα στελέχη στην ομάδα του Τραμπ.
Ο Κούσνερ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα ανώτερα στελέχη. Αλλοι στο πλαίσιο της έρευνας περιλαμβάνουν τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ (τον μεγαλύτερο γιο του Τραμπ), τον δικηγόρο Μάικλ Κόεν, και τον σύμβουλο της εκστρατείας Κάρτερ Πέιτζ. Ενας άλλος σύμβουλος, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, δήλωσε πρόσφατα ένοχος, ομολογώντας ότι είχε πει ψέματα στους ανακριτές. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δημοσίως και επανειλημμένα αρνηθεί ότι είχε προηγούμενη γνώση των επαφών με τους Ρώσους. Το μέλλον της προεδρίας του εξαρτάται τώρα από την αλήθεια αυτών των δηλώσεων άγνοιας.
Ο Kούσνερ, ένας στενός έμπιστος από τον οικογενειακό κύκλο του Τραμπ, βρίσκεται ξεκάθαρα στο στόχαστρο του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Τραμπ διόρισε τον Κούσνερ ανώτερο σύμβουλό του για θέματα Μέσης Ανατολής τον περασμένο Ιανουάριο. Οι εισαγγελείς λένε ότι ένα «πολύ ανώτερο μέλος» της ομάδας Τραμπ προσέγγισε τον Φλιν για να ζητήσει από τους Ρώσους να αντιταχθούν σε ψήφισμα του ΟΗΕ που ήταν δυσμενές για το Ισραήλ, σε αντίθεση με την πολιτική του Ομπάμα την εποχή εκείνη.
Η εχθρική σχέση μεταξύ του Βενιαμίν Νετανιάχου, του δεξιού πρωθυπουργού του Ισραήλ, και του Ομπάμα είναι γνωστή. Το ίδιο και η στάση του Κούσνερ υπέρ του Ισραήλ και οι προσωπικές του σχέσεις με τον Νετανιάχου, έναν στενό οικογενειακό φίλο που κοιμόταν κάποτε στο παιδικό υπνοδωμάτιο του Kούσνερ στο Νιου Τζέρσεϊ.
Και άλλοι άνθρωποι που κατέχουν τώρα κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του Μιούλερ, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος διηύθυνε την ομάδα μετάβασης. Ο Τραμπ και ο Πενς ισχυρίστηκαν τον Φεβρουάριο ότι παραπλανήθηκαν από τον Φλιν για τις επαφές του με τον Κίσλιακ, σχετικά με την επιβολή, από τον Ομπάμα, κυρώσεων στη Μόσχα για εκλογική ανάμειξη. Αλλά σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, πολλά μέλη της μεταβατικής ομάδας συντονίστηκαν με τον Φλιν για να ζητήσουν από τη Ρωσία να μην αντιδράσει.
Πράγματι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απάντησε με αντίποινα στις κυρώσεις, κάτι ασυνήθιστο. Την ημέρα που ο Φλιν συναντήθηκε με τον Κίσλιακ, ο Τραμπ έστειλε ένα τουίτ από το θέρετρο Μαρ-α- Λάγκο στη Φλόριδα όπου έγραψε ότι ο Πούτιν ήταν «πολύ έξυπνος» που δεν αντέδρασε. Το τιτίβισμα αναμεταδόθηκε από τη ρωσική πρεσβεία. (Ο Κίσλιακ έχει ανακληθεί στη Μόσχα και είναι σήμερα γερουσιαστής στη Ρωσία.)
Αφού ο Τραμπ απέλυσε τον Φλιν, τον Φεβρουάριο, επειδή παραπλάνησε τον Πενς, ζήτησε από τον Τζέιμς Κόμι, τον διευθυντή του FBI, αν μπορούσε να «αφήσει ήσυχο τον Φλιν», σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κόμι στο Κογκρέσο. Ο Κόμι αρνήθηκε. Η μεταγενέστερη απομάκρυνσή του από τον Τραμπ οδήγησε απευθείας στον διορισμό του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.
Εκτός από τη φερόμενη συνωμοσία με τη Ρωσία, ο Μιούλερ διερευνά τώρα κατά πόσον η απόλυση του Κόμι και του Φλιν από τον Τραμπ ήταν μέρος μιας απόπειρας συγκάλυψης του αρχικού ψεύδους. Αυτό θα αποτελούσε παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης –μια βαριά κατηγορία που, αν αποδειχθεί, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για τον Τραμπ.

HeliosPlus