Μήπως η ακυβερνησία στη Γερμανία σημαίνει ότι έφτασε η στιγμή του Εμανουέλ Μακρόν; Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους στο Παρίσι, η αδυναμία της Ανγκελα Μέρκελ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση δίνει στον γάλλο πρόεδρο την ευκαιρία να αδράξει τα σκήπτρα της ηγεσίας στην ΕΕ.
Επισήμως, ο Μακρόν εκφράζει τη λύπη του για την πολιτική κρίση στη Γερμανία. Λέει ότι επιθυμεί «ο κύριος εταίρος της Γαλλίας να είναι σταθερός και ισχυρός», ενώ στο μεταξύ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ καθώς η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Αλλά στους γαλλικούς κυβερνητικούς κύκλους υπάρχουν ορισμένοι που έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση των συνομιλιών για την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο θα μπορούσε επίσης να παράσχει μια καλή ευκαιρία για να δείξει ο γάλλος πρόεδρος ότι είναι ο μόνος σημαντικός ευρωπαίος ηγέτης. Να «αρπάξει δηλαδή τον μανδύα της ηγεσίας που έπεσε από τους ώμους της Μέρκελ», όπως το έθεσε μια πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Οι ειδήσεις από το Βερολίνο είναι πράγματι κακές για τον Μακρόν. Οι καθυστερήσεις στον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης ενδέχεται να σταματήσουν τα μεγάλα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και της ΕΕ στο σύνολό της, καθώς κανείς στο Βερολίνο δεν θα έχει για πολύ καιρό ακόμη την πολιτική νομιμοποίηση για να ανάψει το πράσινο φως, ούτε καν για την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών επί του θέματος.
Οι πιο αισιόδοξοι μεταξύ των γάλλων διπλωματών και αξιωματούχων, οι οποίοι σήμερα αποτελούν μειοψηφία, πιστεύουν ότι ο Μακρόν θα πρέπει να αδράξει τη στιγμή. Η γερμανική κρίση θα μπορούσε επίσης να εκτροχιάσει αυτό που η γαλλική πλευρά παρουσίασε ως πρωτοποριακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα, η οποία θα μπορούσε να λάβει κάποιες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης.
Αυτό είναι ακόμη πιο οδυνηρό για τον γάλλο πρόεδρο, διότι η γενική συναίνεση στο Μέγαρο των Ηλυσίων είναι ότι το παράθυρο της ευκαιρίας του θα κλείσει περί τα μέσα του 2018, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέφτει σε μια de facto χειμερία νάρκη, καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τις επόμενες ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2019.
Η κατάρρευση των συνομιλιών συνασπισμού στο Βερολίνο μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ως η δεύτερη γερμανική ήττα του Μακρόν σε δύο μήνες. Η πρώτη ήταν οι κακές επιδόσεις των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Είναι το κόμμα με το οποίο ο γάλλος πρόεδρος έδειξε αλληλεγγύη όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, δημοσιεύοντας τακτικά κοινά έγγραφα με τον τότε ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Από τα σενάρια που εξετάζονται τώρα στο Βερολίνο, το πιθανότερο, ένας νέος μεγάλος συνασπισμός μεταξύ CDU και SPD, είναι αυτό που θα προτιμούσε χωρίς αμφιβολία ο Μακρόν. Και ένας αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Γαλλία μπορεί να περιμένει. «Η πραγματικότητα είναι πως δεν βιαζόμαστε και τόσο πολύ για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει πίεση για να ολοκληρώσουμε, ας πούμε, την τραπεζική ένωση τις επόμενες εβδομάδες» είπε.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον νέο συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να διαρκέσουν μήνες, ορισμένοι γάλλοι αξιωματούχοι θέλουν να γεμίσει ο Εμανουέλ Μακρόν αυτό που βλέπουν ως κενό ηγεσίας στην κορυφή της ΕΕ. Επιπλέον, αν και οι αντιδράσεις των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στις ιδέες του Μακρόν ποικίλλουν –με το ευρωσκεπτικιστικό FDP να είναι αναφανδόν κατά των μεταβιβάσεων που θα μετέφεραν χρήματα γερμανών φορολογουμένων προς τη Νότια Ευρώπη –«ο πυρήνας της γερμανικής στάσης σε όλα αυτά είναι γνωστός και μόνο αποχρώσεις χωρίζουν τα διαφορετικά κόμματα» δήλωσε γάλλος αξιωματούχος.
Οι πιο αισιόδοξοι μεταξύ των γάλλων διπλωματών και αξιωματούχων πιστεύουν ότι ο Μακρόν θα πρέπει να αδράξει τη στιγμή. «Υπάρχει κενό εξουσίας στην κορυφή της ΕΕ. Ο Μακρόν πρέπει να κάνει μερικά ταξίδια στο εξωτερικό και να δείξει ότι είναι ακόμη αποφασισμένος να μεταρρυθμίσει την ΕΕ. Βασική ιδέα: υπάρχει ένας νέος ευρωπαίος ηγέτης αποφασισμένος να αναλάβει τα ηνία. Πρέπει, ας πούμε, να εκφωνήσει μια μεγάλη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κάνει ταξίδια στην Ισπανία και στην Ιταλία για να δείξει επιτέλους ότι γνωρίζει πως αυτές οι δύο χώρες μετράνε στην Ευρώπη» λέει βετεράνος γάλλος διπλωμάτης.
Τουλάχιστον ένας γερμανός σχολιαστής συμφωνεί ότι ο Μακρόν θα πρέπει να καλύψει το κενό ηγεσίας στην κορυφή της Ευρώπης. «Εάν η Ευρώπη έχει έναν ηγέτη σήμερα, αυτός είναι ο Μακρόν. Είναι τώρα η σειρά του να ανησυχεί μήπως η Γερμανία είναι πολύ αδύναμη για να βοηθήσει με τους θριάμβους που χρειάζονται για τη μεταρρύθμιση της Γαλλίας και της Ευρώπης» έγραψε ο Αντρέας Κλουτ στη διεθνή έκδοση της «Handelsblatt».

HeliosPlus