Στους 305 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε τζαμί στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και 27 παιδιά, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 128.

Αν και ακόμη καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τζιχαντιστές.

Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, 40 χιλιόμετρα δυτικά το αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δεσμεύθηκε να απαντήσει «με σφοδρότητα» στην επίθεση αυτή.

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του ΙΚ εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και η συχνότητα και το εύρος έχουν μειωθεί την τελευταία χρονιά.

Οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί στους αμάχους, επιτιθέμενοι όχι μόνο σε χριστιανούς και σουφιστές, αλλά και σε βεδουίνους στο Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον αιγυπτιακό στρατό.

Τον Φεβρουάριο πολλοί χριστιανοί έφυγαν από την αλ Αρίς έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον τους.

Πριν ένα χρόνο περίπου 100 χριστιανοί, κυρίως κόπτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών ή άλλων στόχων στο Σινά και αλλού στην Αίγυπτο.

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αιγυπτιακό λαό εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

Για ανείπωτη τραγωδία στο Σινά κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter και δηλώνει συγκλονισμένος, ενώ, παράλληλα, εκφράζει αλληλεγγύη στον αιγυπτιακό λάο.
«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά που προκάλεσαν οι αμετανόητοι τρομοκράτες. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Eπίσης ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το πολύνεκρο χτύπημα προς τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.