Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου της Γερμανίας Φ.Β Σταϊνμάγιερ με τους επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών SPD, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας CDU και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας CSU.

Το SPD έτοιμο για συνομιλίες για έξοδο από την κρίση

Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) δηλώνει
ανοικτή σε συνομιλίες για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση,
εγκαταλείποντας την αντίθεσή του ως προς κάθε ιδέα συμμαχίας με την
Αγγελα Μέρκελ.

«Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα μείνει αποκλεισμένο από τη συζήτηση», δήλωσε τη νύχτα ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χάιλ, έπειτα από οκτάωρη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

Ο Σουλτς είπε ότι το κόμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τη Μέρκελ αλλά τόνισε ότι η βάση του SPD είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Σουλτς

Να μην χαθεί η ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δυο άνδρες.

Ο επικεφαλής του SPD ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μετά την κατάρρευση συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ CDU, FDP, και Οικολόγων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενόψει μάλιστα κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ και για αλλαγές στην ευρωζώνη, ενεθάρρυνε τον επικεφαλής του SPD να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεων σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» φέρεται να είπε στον κ. Σουλτς ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Να σημειωθεί πως η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών πραγματοποιήθηκε καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρούσε από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες.

Διεύρυνση του συνασπισμού «Κένυα» η νέα πρόταση από στελέχη SPD

Την διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης «Κένυα», με την συμμετοχή της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων προτείνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Αρχηγό Μάρτιν Σουλτς και την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε.

Κάτι τέτοιο θα ήταν «μια δημιουργική διέξοδος από την σημερινή δύσκολη κατάσταση», γράφουν τα δύο στελέχη στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται από την «Berliner Zeitung», και υποστηρίζουν ότι μαζί με τους Πράσινους θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες οι οποίες δεν θα υπήρχαν με έναν «μεγάλο» συνασπισμό.
Σχολιάζοντας την πρόταση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ δήλωσε ότι βλέπει «περιορισμένα πλεονεκτήματα» σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς τα άλλα τρία κόμματα του συνασπισμού θα είχαν μεγάλη πλειοψηφία. Η καλύτερη λύση ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» και κάθε άλλο σχήμα θα ήταν «πολύ μακριά» από το ιδανικό, ενώ μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πλέον η προτιμότερη επιλογή, αλλά όχι και η καλύτερη.

Αυξάνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματος

Όμως, στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης, κυρίως αφ΄ότου ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, δήλωσε ότι επιδιώκει την αποφυγή νέων εκλογών και κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοικτό πνεύμα. Ο πρόεδρος Στάινμάιερ συναντήθηκε για το θέμα αυτό χθες με τον Σουλτς.

Χ.Μας:Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί

«Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του», δήλωσε χθες το βράδυ ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μας, σημαίνον μέλος της ηγεσίας του κόμματος, ενώ άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τους συντηρητικούς, μία επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η Αγγελα Μέρκελ για να μην αναγκασθεί «να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης».