Με παραίτηση φέρεται να απείλησε ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς λόγω των διαφωνιών που έχουν προκύψει για τους χειρισμούς του μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό «Τζαμάικα».

Το περιοδικό Focus, επικαλούμενο ανταπόκριση του ανταποκριτή του περιοδικού Economist, αναφέρει ότι στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα η φήμη ότι ο κ. Σουλτς, μιλώντας νωρίτερα σε στενό κύκλο ηγετικών στελεχών του κόμματός του, απείλησε με παραίτηση.

Η συνάντηση του αρχηγού του SPD με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 (ώρα Ελλάδος).


«Παράθυρο» για λύση στη Γερμανία ανοίγει ο Μ.Σουλτς

Την πεποίθηση ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρεθεί μία καλή
λύση για την χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σοσιολδημοκρατικού Κόμματος
της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σούλτς αφήνοντας έτσι ανοιχτό ένα «παράθυρο»
για να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη Γερμανία.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης του, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για την χώρα» δήλωσε ο πρόεδρός του Μάρτιν Σούλτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενόψει της σημερινής του συνάντησης με το Φρανκ-Βαλτερ Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου για εξεύρεση λύσης μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις δύο πηγών του περιβάλλοντός του, που επικαλείται το Bloomberg, ο Μάρτιν Σουλτς είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο Μέρκελ προσφέροντάς της περιορισμένη υποστήριξη για μία τέταρτη θητεία στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά δεν προτίθεται να συμμετάσχει και πάλι σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η δήλωσή του κ. Σουλτς πρέπει να ερμηνευτεί και ως προτροπή στο κόμμα του να διατηρήσει τη νηφαλιότητά του και να μην δημιουργείται αναταραχή με απερίσκεπτες δηλώσεις και κριτικές μελών του» παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προσθέτει ότι «ηγετικά στελέχη τους SPD τείνουν εν τω μεταξύ προς την άποψη ότι πρέπει να γίνει ανεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να κερδίσουν χρόνο. Ορισμένα στελέχη μάλιστα συμβουλεύουν τον κ. Σουλτς να αφήσει ανοικτή την πόρτα και στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού».

Την άποψή του συμμερίζεται και σειρά στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που εντείνουν την πίεση προς τον Σουλτς.

«Η Ευρώπη περιμένει από τη Γερμανία να έχει την ικανότητα να αναλάβει δράση για να ανταποκριθεί στα ζητήματα που έχει εγείρει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να εμφανισθεί ως πολιτικός νάνος», είπε ο Φόλκερ Κάουντερ.

«Κατά συνέπεια, η ευχή μου είναι οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμού να βρεθούν και πάλι μαζί», δήλωσε ο Κάουντερ στην Suedwest Presse αναφερόμενος στον συνασπισμό CDU/CSU/SPD.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, 30 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD αμφισβήτησαν την επιμονή του Μάρτιν Σουλτς να περάσει στην αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο αντιπρόεδρος του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι το κόμμα ίσως να πρέπει να αναθεωρήσει την αρνητική του στάση απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό.

Ο βουλευτής του SPD Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος, κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να προσέλθει με ανοικτό πνεύμα στη σημερινή του συνάντηση με τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
«Δεν πρέπει να αποκλεισθεί τίποτε και στο τέλος όλα είναι θέμα πολιτικής», είπε.

Αυξάνεται η πίεση προς τον Σουλτς

«Η πίεση στον κ. Σουλτς αυξάνεται» όπως παρατηρεί η Rheinische Post. Η Ουλα Σμιτ, πρώην υπουργός Υγείας, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδα «Die Welt» ότι «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί καμιά συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού». Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κ. Σμιτ τόνισε τέλος ότι οι νέες εκλογές «δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν στον λαό και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για το SPD».