Την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στη Λιβύη ζήτησε η Γαλλία, προειδοποιώντας ότι θα επιδιώξει να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα αυτή αν οι λιβυκές αρχές δεν αναλάβουν δράση για να σταματήσει η κακομεταχείριση χιλιάδων ανθρώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είπε ότι θέλει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το δουλεμπόριο μεταναστών στη Λιβύη. «Ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ έχουμε τη δυνατότητα να συγκαλέσουμε έκτακτη σύσκεψη και το κάνουμε».

«Οι λιβυκές αρχές, που ενημερώθηκαν πολλές φορές, ακόμη και από εμένα επειδή βρέθηκα εκεί τον Σεπτέμβριο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν έρευνα για τα γεγονότα», είπε ο γάλλος υπουργός. «Θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα (η έρευνα) και αν το δικαστικό σύστημα της Λιβύης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη διαδικασία αυτή, τότε να επιβάλουμε διεθνείς κυρώσεις» πρόσθεσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο.