Ο Ράτκο Μλάντιτς, αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, κρίνεται ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία, έκρινε το δικαστήριο.

Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε την πρόθεση της εξόντωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα και συνέβαλε σημαντικά στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα με τις σφαγές του 1995. Ο Μλάντιτς «συνέβαλε αποφασιστικά» στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, αναφέρεται στην απόφαση του Δεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας, σύμφωνα με την απόφαση.

Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: Ιστορική νίκη για τη δικαιοσύνη

«Ιστορική νίκη για τη δικαιοσύνη» αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον Ράτκο Μλάντιτς «την επιτομή του κακού», σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.
Η δικαστική απόφαση αποτελεί προειδοποίηση για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα ότι «δεν θα γλιτώσουν τη δικαιοσύνη, όσο ισχυροί και να είναι, όσο χρόνο και αν χρειασθεί».

Ο πρόεδρος της Σερβίας καλεί τους συμπολίτες του «να κοιτάξουν προς το μέλλον»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους συμπατριώτες του «να κοιτάξουν προς το μέλλον», μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Ας αρχίσουμε να κοιτάζουμε προς το μέλλον, να σκεφτόμαστε τα παιδιά μας, την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

Οφείλουμε «να αναζωογονήσουμε τη βιομηχανία, να εγκαινιάσουμε κτίρια, αντί να πνιγόμαστε στα δάκρυα του παρελθόντος», συνέστησε στους συμπολίτες του.

Χαιρετίζει την απόφαση η Γερμανία

Η Γερμανία χαιρέτισε την καταδίκη του πρώην στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου και του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει αυτήν την απόφαση, ως μια σημαντική συμβολή στη δικαστική δίωξη των αποκρουστικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης του διεθνούς δικαίου και ιδίως του διεθνούς ποινικού δικαίου.

Πριν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η ιστορική απόφαση στη δίκη
για τον 74 Ράτκο Μλάντιτς, γνωστό ως «χασάπης των Βαλκανίων» ο οποίος
έχει κατηγορηθεί ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης ενός
μέρους της Βοσνίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό
κράτος.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)θα ανακοινώσει εντός της ημέρας την απόφασή του, με τον ίδιο τον Μπλάντιτς να είναι – κατά πάσα πιθανότητα – στην αίθουσα λόγω και των προβλημάτων υγείας που εντοπίζει, όπως επικαλείται ο δικηγόρος του.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (1992-1995), στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια, ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, 74 ετών σήμερα, εξακολουθεί να διχάζει τη Βοσνία.

Καταγγελίες για γενοκτονία

Κατηγορείται ότι ήταν «ο εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων» και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι, όπου επαινείται ως ο «Σέρβος Ντε Γκολ».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτς, μαζί με το πολιτικό του άλτερ έγκο, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι «ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης» ενός μέρους της Βοσνίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος.

Το ICTY, που δημιουργήθηκε το 1993 για να δικαστούν όσοι κατηγορούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια, θα εκδώσει σήμερα «μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ιστορίας του», προτού κλείσει οριστικά τις πόρτες του στις 31 Δεκεμβρίου.

Έχει ζητηθεί να επιβληθούν ισόβια

Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Μλάντιτς, μια ποινή «την οποία αξίζει βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν».
Η υπεράσπισή του, από την άλλη, ζητεί την απαλλαγή του: ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σερβοβόσνιων δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την ενοχή του, αν και έχει δηλώσει ότι «λυπάται για κάθε αθώο που σκοτώθηκε σε όλες τις πλευρές, σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Ο ίδιος ο στρατηγός Μλάντιτς ενδέχεται να είναι ο μεγάλος απών σήμερα, ημέρα που θα κλείσει δύο δεκαετίες συγκρούσεων και αναζήτησης της δικαιοσύνης, ενώ η υπεράσπισή του επιζητεί εδώ και ημέρες μάταια την αναβολή της ιστορικής απόφασης με δικαιολογία την κακή κατάσταση της σωματικής και πνευματικής του υγείας.

Έχοντας πάθει τρία εγκεφαλικά ο Μλάντιτς «μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε ο δικηγόρος του Ντράγκαν Ίβετιτς, ο οποίος αμφιβάλλει ακόμη κι αν ο πελάτης του είναι σε θέση «να κατανοήσει» την απόφαση.