Ένας αστυνομικός στο Σικάγο, την πόλη των βόρειων ΗΠΑ που έχουν σημαδέψει πολλά κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας, καταδικάστηκε τη Δευτέρα να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση διότι άνοιξε πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν πέντε έφηβοι, γνωστοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.



Αυτή είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που ένας αστυνομικός αυτής της πόλης, στην πολιτεία Ιλινόι, καταδικάζεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης επειδή άνοιξε πυρ κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Μάρκο Προάνο κρίθηκε ένοχος τον Αύγουστο. Αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες για παραβίαση των αστικών δικαιωμάτων βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας. Ο αστυνομικός είχε πυροβολήσει δεκαέξι φορές εναντίον ενός αυτοκινήτου γεμάτου έφηβους ενώ αυτό έκανε όπισθεν το 2013, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τους δύο από αυτούς.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

Ανακοινώνοντας την ποινή τη Δευτέρα, ο δικαστής τόνισε ότι του προκαλεί ανησυχία η άρνηση του αστυνομικού να παραδεχθεί ότι διέπραξε έγκλημα, ανέφεραν ΜΜΕ.

Ο Προάνο, ο οποίος παραμένει ακόμη στις τάξεις της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης, υποστήριξε πως πυροβόλησε επειδή ήθελε να προστατεύσει έναν από τους έφηβους, που κρατιόταν από το παράθυρο του αυτοκινήτου όταν αυτό άρχισε ξαφνικά να κάνει όπισθεν, σύμφωνα με την εφημερίδα Chicago Sun-Times.

Το γραφείο του εισαγγελέα αθώωσε την περασμένη εβδομάδα δεκαπέντε πρόσωπα που είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, λόγω των ανησυχιών ότι οι ομολογίες τους είχαν αποσπαστεί με βασανιστήρια από αστυνομικούς. Η απόφαση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης καταδικαστικών αποφάσεων που συνδέονταν με ανάρμοστη συμπεριφορά, σφάλματα ή παραλείψεις αστυνομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Εξάλλου δύο άνδρες, που ήταν φυλακισμένοι για δεκαετίες μετά τις καταδίκες τους για φόνο, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα.

Μια ομοσπονδιακή έρευνα για τις παραβιάσεις των αστικών δικαιωμάτων με αφορμή τον θάνατο του Λακουάν Μακντόναλντ, 17 ετών, τον Οκτώβριο του 2014 κατέληξε τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένα μοτίβο καταχρήσεων και χρήσης υπέρμετρης βίας από τους άνδρες της αστυνομίας στο Σικάγο.

Ο αφροαμερικανός έφηβος είχε πέσει νεκρός από δεκαέξι σφαίρες του λευκού αστυνομικού Τζέισον Βαν Ντάικ, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση.