Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας επικύρωσε τη Δευτέρα την επανεκλογή του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ντέβιντ Μαράγκα δήλωσε ότι δύο προσφυγές κατά του αποτελέσματα απορρίφθηκαν ομόφωνα. «Κατά συνέπεια, επικυρώνονται οι προεδρικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις προσφυγές, το αποτέλεσμα των εκλογών θα έπρεπε να κριθεί άκυρο επειδή η εκλογική επιτροπή δεν επιζήτησε την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων μετά την ακύρωση των προηγούμενων προεδρικών εκλογών της 8ης Αυγούστου και επειδή η ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κένυας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα των πρώτων προεδρικών εκλογών.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα είχε προσφύγει κατά του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Αυγούστου και στη συνέχεια μποϊκόταρε τις εκλογές του Οκτωβρίου λέγοντας ότι δεν θα είναι δίκαιες καθώς η εκλογική επιτροπή δεν είχε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Κενυάτα συγκέντρωσε το 98% των ψήφων στις 26 Οκτωβρίου, αν και οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τις εκλογές και δεν επέτρεψαν να ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα στη δυτική Κένυα.

Μετά τη σημερινή απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την ορκωμοσία του Κενυάτα στις 28 Νοεμβρίου, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλύσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε μια παραγκούπολη του Ναϊρόμπι, η οποία θεωρείται προπύργιο του Οντίνγκα.

Ο Οντίνγκα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από τους φόνους αυτούς, που σημειώθηκαν μετά τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωση οπαδών της αντιπολίτευσης.

Μετά τους θανάτους αυτούς ξέσπασαν συγκρούσεις την Κυριακή σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, με τους κατοίκους να πυρπολούν αυτοκίνητα και την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση δακρυγόνων.