«Το FDP απόψε τα παράτησε, είναι κρίμα. Αυτό την ίδια στιγμή συνεπάγεται επιβάρυνση για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», τόνισε ο αρχηγός των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «σε όλα τα θέματα τα οποία τέθηκαν, είχαμε ήδη (σ.σ. καταλήξει σε) συνεννόηση – όπως και στη γεωργία. Επρόκειτο για αξιοσημείωτο αποτέλεσμα».

«Και σε πολλά άλλα θέματα βρισκόμασταν κοντά σε αποτέλεσμα. Το τονίζω, ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης. Κι εκεί θα ήταν εφικτή μια συμφωνία. Είναι κρίμα ότι δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουμε ως το τέλος σε κάτι που βρισκόταν πολύ κοντά», επέμεινε ο βαυαρός πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την καγκελάριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις και τη μεγάλη προσφορά της.

Η «Τζαμάικα» καταστράφηκε και απορρίφθηκε από τους Φιλελεύθερους (FDP), δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ, αναφερόμενος στην αποχώρηση του FDP από τις διερευνητικές συνομιλίες και τόνισε ότι «οι Φιλελεύθεροι δεν ήθελαν το συνασπισμό».

«Δεν χρειαζόμασταν πολύ χρόνο ακόμη»

«Πρέπει σήμερα να διαπιστώσουμε ότι ο μοναδικός συνασπισμός που ήταν εφικτός μετά τις εκλογές δεν ήταν επιθυμητός από το ένα κόμμα το οποίο διαπραγματευόταν μαζί μας. Η κουλτούρα του συμβιβασμού είναι στοιχειώδης για τη λειτουργούσα δημοκρατία», έγραψε ο Εζντεμιρ αμέσως μετά στο λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά της, η έτερη συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία ήταν εφικτή.

«Δεν χρειαζόμασταν πολύ χρόνο ακόμη», δήλωσε, για να προσθέσει ότι δεν επρόκειτο για εύκολη υπόθεση, αλλά οι Πράσινοι ήθελαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτός ο συνασπισμός να λειτουργήσει.

«Αποτελεί πολιτική ευθύνη να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Είμαι πεπεισμένη ότι η συμμαχία ήταν εφικτή. Απείχαμε μόνο σε κάποια σημεία ο ένας από τον άλλον. Και σε πολλά σημεία ήμασταν πιο κοντά από ό,τι θα πίστευε κανείς. Στη μετανάστευση, στο κλίμα, στη γεωργία», κατέληξε.