«Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γερμανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πρωτοφανής», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Σταϊνμάιερ.

«Ολα τα κόμματα έχουν ευθύνη να προσπαθήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την Τζαμάικα».

Μέρκελ: Προτιμώ εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας

Σε δήλωση – βόμβα προέβη η γερμανίδα καγκελάριος πριν από λίγη ώρα λέγοντας ότι θα προτιμούσε να διεξαχθούν νέες εκλογές παρά να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Νωρίτερα ο γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απηύθυνε έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ύστερα, όμως, από το αδιέξοδο στις συνομιλίες και τους Φιλελεύθερους να διαφωνούν συμφωνούν σε βασικά σημεία με τους Χριστιανοδημοκράτες, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η επιλογή των εκλογών θα ήταν η καλύτερη δυνατή.

Το SPD του Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, χωρίς να αντιτίθεται παράλληλα στο σενάριο νέων εκλογών.

Σε περίπτωση, πάντως, που προκηρυχθούν νέες εκλογές εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού AfD, το οποίο κέρδισε 94 θέσεις στην Μπούντεσταγκ, «κλέβοντας» τις ψήφους των δυσαρεστημένων από την πολιτική της Μέρκελ για το προσφυγικό ζήτημα.

Μια ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, αποτελεί απευκταίο σενάριο για την ΕΕ η οποία δοκιμάζεται από την κρίση χρέους και τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Γερμανία: Κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές

Συνάντηση Μέρκελ – Σταϊνμάιερ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με την Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τον ενημέρωσε επισήμως για την αποτυχία των διερευνητικών διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό «Τζαμάικα».

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος), ενώ νωρίτερα, στις 14:00, έχει ανακοινωθεί συνέντευξη Τύπου του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς πως δεν προσπαθήσαμε τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση, αλλά αντιμετωπίσαμε διαφορετικές κουλτούρες και στιλ διαπραγμάτευσης», ενώ σημείωσε ότι ακόμη και στο μεταναστευτικό ζήτημα μπορούσε να έχει εξευρεθεί λύση.

Πρόσθεσε ότι με όλον τον σεβασμό έναντι των Φιλελευθέρων (FDP) λυπάται που δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ίδια ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Γερμανία να ξεπεράσει αυτήν τη δύσκολη φάση.

Όχι σε μεγάλο συνασπισμό λέει το SPD

Νέες εκλογές και όχι συμμετοχή σε μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) αποφάσισε ομόφωνα το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα Bild ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων του Αρχηγού του SPD, Μάρτιν Σουλτς.