Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι προέτρεψε το Σάββατο τις κυβερνήσεις του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ να επιλύσουν την κρίση των Ροχίνγκια μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, αντί να περιμένουν μια διεθνή πρωτοβουλία για αυτό.

«Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να περιπλέξει κι άλλο την κατάσταση», είπε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην κινεζική πρεσβεία στη Ντάκα.

«Οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συμβάλλουν στη διμερή συνεργασία του Μπανγκλαντές με τη Μιανμάρ ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Ο Ουάνγκ έφθασε στο Μπανγκλαντές για μια διήμερη επίσκεψη, πριν ταξιδέψει στη Μιανμάρ για την Ευρωασιατική Σύνοδο (ASEM).

«Η Κίνα υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση της κρίσης, διμερώς, με συνομιλίες ανάμεσα στο Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ», επέμεινε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Πάνω από 600.000 μειονοτικοί μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, όταν εκτοπίστηκαν εξαιτίας εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του στρατού στην επαρχία Ραχίν.

Η κατάσταση «είναι περίπλοκη και απαιτείται ολοκληρωμένη λύση. Χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη στην επαρχία Ραχίν. Η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει», ανέφερε ο Ουάνγκ.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Ουάνγκ συναντήθηκε με την πρωθυπουργό του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ στη Ντάκα και τη διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της κρίσης.

Η Μιανμάρ «πρέπει να πάρει πίσω τους πολίτες της και να εγγυηθεί (…) την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους για να υπάρξει μια διαρκής λύση στην κρίση», τόνισε η Χασίνα, σύμφωνα με τον γραμματέα του γραφείου της πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, τον Ισανούλ Καρίμ.

«Δεν θα επιτρέψουμε η επικράτεια του Μπανγκλαντές να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση για να υποστηριχθεί οποιαδήποτε εξέγερση σε γειτονικές χώρες», συμπλήρωσε η πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον γραμματέα της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπανγκλαντές Άμπντουλ Χάσαν Μαχμούντ Αλί είπε στον Ουάνγκ ότι η Ντάκα προσπαθεί να βρει λύση στην κρίση με συνομιλίες τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το τεράστιο βάρος της υποδοχής ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Μπανγκλαντές τονίζει πως όταν τέθηκε το ζήτημα των εκτοπισμένων μειονοτικών από την Μιανμάρ, ο Ουάνγκ υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος και ότι θα τηρήσει αμερόληπτη στάση.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το Μπανγκλαντές υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος της συνεχιζόμενης ροής των προσφύγων Ροχίνγκια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Ντάκα.

Μια αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ άρχισε χθες Σάββατο μια επίσκεψη στο Μπανγκλαντές για να εξετάσει την κρίση των Ροχίνγκια.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο θα επισκεφθούν επίσης το Μπανγκλαντές μέσα στην εβδομάδα.