Περισσότεροι από 400.000 αμερικανοί εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι αναμένεται να στείλουν επιστολή στο Κονγκρέσο αυτή την εβδομάδα, στην οποία και θα απευθύνουν έκκληση στους ρεπουμπλικανούς νομοθέτες να μην περικόψουν τα ποσοστά φορολογίας τους.

Οι εύποροι Αμερικάνοι, ανάμεσά τους γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες, υποστηρίζουν ότι το Κόμμα Ρεπουμπλικάνων κάνει λάθος με το να μειώσει τους φόρους στις πλούσιες οικογένειες, σε μια εποχή που το εθνικό χρέος είναι υψηλό και η ανισότητα βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο από το 1920.

Έτσι, καλούν στην επιστολή τους το Κονγκρέσο να μην περάσει νόμο που θα επιδεινώσει την ανισότητα και θα αυξήσει το συνολικό χρέος. Μάλιστα, τονίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν το αντίθετο, δηλαδή να αυξήσουν τη φορολογία στους εύπορους ανθρώπους, που θα μπορούν και να σηκώσουν το βάρος.

Το γράμμα συντάχθηκε από την ομάδα Responsible Wealth, «Υπεύθυνος Πλούτος», ένα γκρουπ που αναζητά προοδευτικές λύσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι ιδρυτές της δημοφιλούς αλυσίδας παγωτού Ben & Jerry’s, η σχεδιάστρια Έιλιν Φίσερ, ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σώρος και ο φιλάνθρωπος Στίβεν Ρόκεφελερ, αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι που δεν είναι διάσημα ονόματα, ανήκουν όμως στο κορυφαίο 5%.

«Νομίζω ότι η περικοπή φόρων είναι παράλογη» είπε ο Μπομπ Κράνταλ, πρώην επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας American Airlines, που πρόσθεσε το όνομά του στην εν λόγω επιστολή. «Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι δε μπορούμε να ξοδεύουμε χρήματα, αλλά μπορούμε να δώσουμε στους πλούσιους ένα τεράστιο φορολογικό διάλειμμα. Δε βγάζει κανένα νόημα αυτό».

Η περικοπή φόρων στις επιχειρήσεις και στις μονάδες είναι κεντρικό σημείο στο σχεδιασμό του Τραμπ να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στις δουλειές στη χώρα. Ο Λευκός Οίκος και το ανώτερο σώμα του Κονγκρέσου αποκάλυψαν τα φορολογικά τους πλάνα αυτό το μήνα και ελπίζουν να φτάσουν στο γραφείο του προέδρου έως τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές φόρων αφορούν ακόμη και τα ζευγάρια που κερδίζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Ο Λευκός Οίκος και το Κονγκρέσο επιμένουν ότι το πλάνο σκοπεύει να οδηγήσει στις περαιτέρω επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία, καθώς τα χρήματα που θα γλιτώσουν οι εύποροι από τους φόρους, θα μπορέσουν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στην έναρξη νέων επιχειρήσεων ή στην ίδρυση νέων εργοστασίων.

Τα μέλη του Responsible Wealth, ωστόσο, διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι δε χρειάζονται περισσότερα χρήματα, πως οι επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε επίπεδα κέρδους και πως προτιμούν να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τα κέρδη από τη φορολογία για να επενδύσει στην παιδεία, στην έρευνα και στο κοινό καλό που θα ωφελήσει όλους.