Περίπου οχτώ μήνες έπειτα από την εύρεση ενός άλλου μεγάλου διαμαντιού στη Σιέρα Λεόνε, έρχεται η ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός ακόμα πολύτιμου διαμαντιού 476 καρατίων!

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των αρχών, το πολύτιμο διαμάντι βρέθηκε από την εξορυκτική βιομηχανία Meya στην πλούσια σε διαμάντια επαρχία Κόνο. Το εντυπωσιακό εύρημα, είναι το 29ο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ, σύμφωνα με τους ειδικούς, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα η ακριβής η αξία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου οχτώ μήνες νωρίτερα, ένα μεγαλύτερο διαμάντι, 706 καρατίων βρέθηκε στις 16 Μαρτίου 2017 στο Φρίταουν της Σιέρρα Λεόνε, ενώ μόλις τον Οκτώβριο, οι αρχές της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσαν ότι το διαμάντι των 706 καρατίων θα πουληθεί σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Τα διαμάντια από σύμβολα ομορφιάς και πλούτου γίνονται συχνά σύμβολα πολέμων, καταστροφών και εγκλήματος. Με το εμπόριό τους σχετίζονται εμφύλιοι πόλεμοι όπως στην Αγκόλα, στο Κονγκό και στη Σιέρα Λεόνε.

Τα «ματωμένα» διαμάντια όπως χαρακτηρίζονται, προκάλεσαν και χρηματοδότησαν τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε που έληξε το 2002. Οι αντάρτες υποχρέωναν τους αμάχους να εργάζονται στα αδαμαντωρυχεία και με τα έσοδα από την πώλησή τους αγόραζαν όπλα.