Το 55% των εργαζομένων στη Γερμανία παίρνουν «δώρο Χριστουγέννων», δείχνει σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κoινωνικών Μελετών (WSI) που πρόσκειται στο Ίδρυμα Χανς Μπέκλερ. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 εργαζόμενοι από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2017.

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι το 74% των εργαζομένων με συλλογική σύμβαση εργασίας λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, ενώ μόλις το 44% των εργαζομένων χωρίς συλλογική σύμβαση παίρνουν κάθε χρόνο το σχετικό επίδομα.

Συνήθως εργαζόμενοι με καθεστώς συλλογικής σύμβασης έχουν κατοχυρωμένο νομικό δικαίωμα στο επίδομα, δηλώνει ο Τόρστεν Σούλτε, διευθυντής του αρχείου συλλογικών συμβάσεων στο WSI, προσθέτοντας: «Αντίθετα, σε εταιρίες και επιχειρήσεις χωρίς συλλογική σύμβαση το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται εθελοντικά από τους εργοδότες, που έχουν μάλιστα τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να το σταματήσουν».

Το δώρο συμβάλλει στον κορυφαίο τζίρο του λιανικού εμπορίου στις γιορτές

Το ύψος του δώρου Χριστουγέννων ορίζεται στις συλλογικές συμβάσεις ως ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος. Συνεπώς αν ένας εργαζόμενος πάρει αύξηση, θα αυξηθεί αναλογικά και το επίδομα Χριστουγέννων στο τέλος του χρόνου. Σε υπαλλήλους τραπεζών ή τη χημική βιομηχανία και την τυπογραφία το δώρο αγγίζει μέχρι και το 100% των μηνιαίων αποδοχών. Την ίδια στιγμή όσοι εργάζονται στην οικοδομή ή την καθαριότητα κτηρίων δεν έχουν καμία ελπίδα για δώρο Χριστουγέννων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο WSI τα συνολικά επιδόματα εορτών, που καταβάλλονται μέσα προς τέλη Νοεμβρίου στη Γερμανία, ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μεγάλες επιχειρήσεις το «δώρο» κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 2.000 ευρώ για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό περίπου το 33% εξαρτάται από την απόδοση και την επαγγελματική επιτυχία του απασχολούμενου τη χρονιά που πέρασε.

Η αλλαγή του χρόνου συνδέεται για τους περισσότερους με επιπλέον έξοδα λόγω των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Κατά συνέπεια οι περισσότεροι εργαζόμενοι περιμένουν με ανυπομονησία το επίδομα για να το διαθέσουν αμέσως εκεί όπου έχουν προσχεδιάσει. Σύμφωνα με τον Όλαφ Ρόικ, επικεφαλής οικονομολόγο του Συνδέσμου Εμπορίου HDE, το δώρο Χριστουγέννων, που λαμβάνουν αρκετοί εργαζόμενοι, συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο στις γιορτές».

Dpa, epd / Στέφανος Γεωργακόπουλος