Νέο χτύπημα δέχθηκε η ISIS η οποία βλέπει την εδαφική της δύναμη να συρρικνώνεται. Την τελευταία πόλη – προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία κατέλαβε ο συριακός στρατός με τη στήριξη συμμαχικών του δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε διοικητής της στρατιωτικής συμμαχίας που στηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ιρακινές Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης (PMF) συμμετείχαν στην κατάληψη της Αλμπού Καμάλ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ στον Ευφράτη ποταμό.

Tον έλεγχο των δύο τελευταίων εναπομεινάντων προπύργιων σε Συρία και Ιράκ έχασε, την περασμένη εβδομάδα, το Ισλαμικό Κράτος, με τις δυνάμεις του συριακού στρατού να ανακοινώνουν την ανακατάληψη της πόλης Ντέιρ αλ-Ζορ και τον πρωθυπουργό του Ιράκ να δηλώνει ότι η πόλη Αλ Κάιμ ανήκει πλέον στις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας του.

Σημαντική κυριαρχία στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ είχε το Ισλαμικό Κράτος το 2014. Μεγάλη σημασία είχε για τους τζιχαντιστές να έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με το Ιράκ.

Όσον αφορά στην πόλη Αλ Κάιμ, την είχε ορίσει το Ισλαμικό Κράτος ως «επαρχία του Ευφράτη» και την χρησιμοποιούσε για μεταφορά μαχητών και όπλων μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Είχε συμβολική σημασία για τους τζιχαντιστές αφού μέσα από την κατάληψή της φαινόταν η πρόθεση της ISIS να θέσει υπό τον έλεγχό της όλα τα σύνορα της περιοχής και να στηρίξει τη συμφωνία του 1916, Σάικς–Πικό.

Στη συμφωνία προβλεπόταν για τις περιοχές που βρίσκονταν στη βρετανική και τη γαλλική σφαίρα επιρροής σχηματισμός συνομοσπονδίας αραβικών κρατών ή ένα ανεξάρτητο αραβικό κράτος.
Σε μια σειρά από μάχες έχει ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, τους τελευταίους μήνες, από ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, ένω πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ιρακινοί έχουν ξεφύγει από την κυριαρχία του.