από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Παρασκήνιο για «έντιμο συμβιβασμό» με τα Σκόπια

Με ορόσημο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018 οι διεργασίες και επαφές για να κλείσει ένα παλιό ανοιχτό μέτωπο
Παρασκήνιο για «έντιμο συμβιβασμό» με τα Σκόπια
Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Ζόραν Ζάεφ κατά την επίσκεψη του πρώτου στα Σκόπια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το Σκοπιανό επιστρέφει στο διπλωματικό προσκήνιο και αναμένεται να δοκιμάσει τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ορόσημο, όπως ευρέως συζητείται στο παρασκήνιο, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες, η Αθήνα, τα Σκόπια και ο διεθνής παράγοντας επιζητούν την οριστική επίλυση του ονοματολογικού που θα επιτρέψει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία. Αν αυτό συμβεί θα έχει και συμβολική σημασία, 10 χρόνια μετά την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.

Ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε στην πρόσφατη συνέντευξή του να προσδώσει δραματικό τόνο στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2018 πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Αν δεν λυθεί, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες. Εάν λυθεί, χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες γραφειοκρατικής διαδικασίας στον ΟΗΕ. Αρα θα πάει μέχρι το τέλος του 2018, το 2019 ξεκινάει με εκλογές για πρόεδρο στη γείτονα χώρα και μετά, το καλοκαίρι του 2019, θα έχουμε εμείς εκλογές» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δύσκολη εξίσωση


Σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν συνομιλήσει πρόσφατα με τον κ. Κοτζιά, ο ίδιος προσωπικά επιθυμεί διακαώς την επίλυση του Σκοπιανού, στο πλαίσιο μιας αντίληψης που λέει ότι η Αθήνα πρέπει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα για να επικεντρωθεί στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν πρόκειται για εύκολη εξίσωση. Ηδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έσπευσε να χαράξει «κόκκινη γραμμή», λέγοντας ότι τάσσεται εναντίον κάθε ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και ότι μια συμφωνία με την πΓΔΜ πρέπει να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα. Η απόφαση όμως του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1991 που δεν δεχόταν τον όρο «Μακεδονία» έχει ήδη ξεπεραστεί από την αλλαγή πολιτικής της περιόδου 2007-2008, όταν η Αθήνα απεδέχθη τη σύνθετη ονομασία.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι στα Σκόπια υπάρχει ένας νέος συνομιλητής με τον οποίο θα μπορούσε να εξευρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός. Μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, στον οποίο συμμετέχουν και τα αλβανικά κόμματα, κέρδισε 57 από τους συνολικά 81 δήμους της χώρας, ενώ το VMRO - DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι έχασε 51 από τους 56 που ήλεγχε. Η εξέλιξη αυτή ίσως θέσει σε κίνηση τη διαδικασία στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ και δεν είναι άλλη από την εσωτερική αμφισβήτηση της ηγεσίας του πρώην πρωθυπουργού.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον εντός του δεύτερου 15ημέρου του Νοεμβρίου θα επανεμφανιστεί ο Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Επίσης, εκκρεμεί ο ορισμός νέου διαπραγματευτή από τη σκοπιανή πλευρά, ενώ εκ μέρους της Ελλάδος παραμένει ο πρέσβης ε.τ. Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος θα έχει καινούργιο βοηθό, όπως  είπε  ο κ. Κοτζιάς.

Πιέσεις από ΗΠΑ


Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει. Δεν πιέζει φορτικά, αλλά το θέτει σε κάθε ευκαιρία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες του, με αρκετές κρίσιμες θέσεις να μην έχουν καλυφθεί, όπως αυτή του βοηθού υπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις. Τον ρόλο του «επιτηρητή» των βαλκανικών υποθέσεων έχει αυτή την περίοδο ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Μπράιαν Χόιτ Γι, αν και από πολιτικής άποψης την περιοχή παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, το μήνυμα που μεταφέρει σε συνομιλητές του ο αμερικανός διπλωμάτης είναι ότι το Σκοπιανό μαζί με την προώθηση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και την επίλυση της εκκρεμότητας με το Σύνταγμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είναι ζητήματα που πρέπει «να τρέξουν» εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Το παζάρι με το όνομα


Αν το ορόσημο είναι η προσεχής Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τότε πρέπει να υπάρξει απτή πρόοδος μέχρι τον Φεβρουάριο. Τον προσεχή Απρίλιο θα παρουσιαστούν  οι Εκθέσεις Προόδου της Κομισιόν για τη διεύρυνση, με την πΓΔΜ να επιδιώκει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι σαφές ότι ο δίαυλος των διαπραγματευτών δεν θα είναι ο μόνος, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ θα επιλέξουν παρασκηνιακές επαφές για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια».

Ηδη διαφαίνεται μια διαδικασία δύο παράλληλων οδών. Η πρώτη οδός, που αποτελεί τον πυρήνα της εντολής του Μάθιου Νίμιτς, θα αφορά τις συνομιλίες για το όνομα και για το εύρος χρήσης, όπου είναι προφανές ότι η δυσκολία εντοπίζεται στο εύρος και στην ερμηνεία του erga omnes. Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ θα είναι ένα πολύ υψηλό εμπόδιο και ίσως πρέπει να αναζητηθούν πιο «δημιουργικές λύσεις». Την ίδια στιγμή, η έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν προβάλλεται ιδιαίτερα εσχάτως, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Η δεύτερη οδός αφορά τα παράγωγα, τις συντμήσεις και τις εμπορικές ονομασίες. Στα παράγωγα εντάσσονται η ταυτότητα και η γλώσσα, στοιχεία που αγγίζουν τον πυρήνα του «μακεδονισμού» και του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει συνεχώς ότι «πρέπει να κοπεί ο αλυτρωτισμός». Μια λύση, με την οποία θα επιλέγονταν σλαβικοί όροι για την ταυτότητα και τη γλώσσα, θα πρόσφερε ίσως διέξοδο, αν και το ζήτημα αυτό είναι το πλέον ευαίσθητο.

Γιατί δεν έγινε η συνάντηση Τσίπρα - Τσαβούσογλου


Την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου σε σχέση με το πρόγραμμά του στη Θράκη. Εικάζεται ότι η ενόχληση αυτή συνδέεται με την απόφαση Τσαβούσογλου, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα επί των Τούρκων της Διασποράς και κατάγεται από τη Θράκη, να επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης. Η κίνηση του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Θράκη συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, οδήγησε, όπως φαίνεται, τον Αλέξη Τσίπρα να αρνηθεί να τον συναντήσει, με αποτέλεσμα ο τούρκος αξιωματούχος να συναντηθεί με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, ο Πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα συνιστούν δέσμευση έναντι ελλήνων πολιτών και δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τη γείτονα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί προσεχώς τη Θράκη.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η υπόθεση με την Τουρκική Ενωση Ξάνθης σε συνδυασμό με όσα συνέβησαν στο Αιγαίο την Παρασκευή με τις δύο υπερπτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων πάνω από τις βραχονησίδες Ιμια, αλλά και την έκδοση τουρκικής ΝΟΤΑΜ σχετικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης λόγω της βύθισης πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στην περιοχή της Καλολίμνου, επιβαρύνουν το κλίμα εν όψει και της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του Ερντογάν. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τόσο το διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον έλληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα για την ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα 5» νότια της Ρόδου (με το επιχείρημα της αποστρατιωτικοποιήσεως των Δωδεκανήσων) όσο και ο ελληνικός προβληματισμός για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Ο κ. Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε επίσης με τον Νίκο Κοτζιά αλλά και με τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, συζήτησε επίσης την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ερντογάν. Η έλευση του τούρκου προέδρου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Στα καυτά εθνικά θέματα τον τρόπο | 09/11/2017 19:22
  Μας τον έδειξαν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης,και η ιρανική υπηρεσία VEVAK! Έτσι απλά,διότι μας το απέδειξε το Ιράν,ότι τις λύσεις δεν μας δίνουν η υποτέλεια,ο πανάκριβος μικροπολιτικός-συνάμα επιζήμιος-Τουρισμός.Ιράν η χώρα οπλισμένη και με πυρηνικά!Άραγε είδε κανείς σε γεύμα,ακριβώς τώρα,με κοκορέτσι θα όρμησε ο Κωστάκης Καραμανλής,με το δήθεν βέτο του;
  colonel Roy Mustang
  απάντηση00
   
   
  ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ | 07/11/2017 07:23
  κ. Κοτζιά είσαι ακατάλληλος γιά θέματα Εθνικού συμφέροντος, υποτελής συμπεριφορά μέ τούς βάρβαρους γείτονες μας. Οί κινήσεις σου στήν Βαλκανική χερσόνησο στό φλέγον θέμα τού Ελληνισμού τής Αλβανίας καί τών επιδιώξεων τών Σκοπίων μάς προκαλούν προβληματισμούς καί ερωτηματικά. Ακόμη τό επίμαχο θέμα τής Θράκης μυρίζει μπαρούτι, οί συχνές επαφές τών κατοίκων μέ Τούρκους, καθώς φαίνεται όλο καί πιό καθαρά ότι οδηγούν τήν περιοχή αυτή τής Θράκης σέ διχοτόμηση στό απώτερο μέλλον καθώς οί Τούρκοι βλέπουν πολύ μακριά τό δικό τους εθνικό συμφέρον, τόν επεκτατισμό. Δυστυχώς από παλαιότερα τούς Πομάκους Έλληνες, Τούρκους τούς ανεβάζαμε καί Τούρκους τούς κατεβάζαμε, νά τό αποτέλεσμα. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν όχι πολλά χαμόγελα καί υποτελή στάση, έξυπνες κινήσεις γιά τό Εθνικό συμφέρον, έχεις νά κάνεις μέ βάρβαρες φυλές, δέν είναι οί κάτω χώρες τής Βόρειας Ευρώπης. Είμαστε μεγάλη χώρα 131.957 τετρ..χιλ. καί μέ 14800 km ακτογραμμή, η Ασπίδα μας, διπλάσια ακτογραμμή από τήν Τουρκία τών 7200 km. Αυτό είναι τό ανάστημά μας μπροστά στίς λιλιπούτειες χώρες τής Βαλκανικής.
  G.E.
  απάντηση41
   
   
  Δεδομένα ΙΙ | 06/11/2017 19:00
  Η Βουλγαρία έχει το εξής πρόβλημα. Θεωρόντας ότι έχει κατοχυρώσει-εσωτερικά-το γεωγραφικό όνομα Πιρίνσκα Ματσεντόνια θα προσπαθήσει να αντισταθεί σε μια λύση του στυλ ΄΄Βαρντάρσκα Ματσεντόνια΄΄ Το πρόβλημα της Βουλγαρίας είναι ότι δεν έχει την παραμικρή στρατιωτική δυνατότητα σε περίπτωση κρίσης να υπερασπισθεί το αδερφό γένος χωρίς τα Σκόπια να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.....Από το 2007 που μπήκε στην Ε.Ε η Βουλγαρία ασκεί διπλωματία μοιράζοντας πάνω από 100.000 βουλγσρικά(ευρωπαικά) διαβατήρια σε όποιο σκοπιανό ΄η αλβανό δηλώσει βούλγαρος στο γένος ή μοιράζοντας ευρωπαικά προγράμμματα σε νέους φοιτητές.Ρεαλιστικά θα λυθεί λύση ιδίως αν ενταθεί η κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας.....Πότε δε το ξέρει κανείς
  Όνομα ΙΙ
  απάντηση31
   
   
  Δεδομένα Ι | 06/11/2017 18:48
  1, Ο Ζάεφ βιάζεται πολύ να λύσει το όνομα μπει ΑΜΕΣΑ στο ΝΑΤΟ. Ο λόγος?ο φόβος αποσταθεροποίησης κυρίως από την Ρωσία αλλά και την Κίνα. Ηδη υπάρχει ,μπαράζ δηλώσεων σκοπιανών πολιτικών που εμμέσως επισημαίνουν στις ΗΠΑ την ρωσική και κινεζική απειλή. Στην χώρα του ο Ζάεφ είναι πανίσχυρος μετά τις δημοτικές εκλογές και μετά την κατάρρευση του Γκρούεφσκι λόγω σκανδάλων και διαφθοράς .Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντισταθεί αλλά λογικά θα επιδιώξει μια λύση με βάση μια εθνική ονομασία.πχ Σλαβιάνσκα Ματσεντόνια ώστε να ξεχωρίσει από τους ισχυρούς αλβανόφωνους.Ένα πρόβλημα είναι η Βουλγσρία στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους κ με το βέτο που μπορεί να ασκήσει)?).....Συνεχίζεται
  Όνομα Ι
  απάντηση31
   
   
  για ποιο λογο η Ελλαδα πρεπει να κανει 'εντιμο συμβιβασμο' με τους βρωμοσκοπιανους... | 06/11/2017 12:34
  ...παραδιδοντας τους το ενδοξο ελληνικο ονομα της Μακεδονιας μας? Δεν υπαρχει ουτε 1 οφελος για την Ελλαδα απο την υπαρξη των Σκοπιων! Διεκδικουν Ιστορια, Εδαφος και Ονομα, ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ! Ειναι το ιδιο επικινδυνοι και σφετεριστες της ελληνικοτητας οσο τα αλβαναρια, οι σλαβοι και κυριως οι τουρκαλαδες! Δυστυχως, η χωρα μας βρισκεται στην χειροτερη περιοχη του πλανητη, στα Βαλκανια! 2 μεγαλοι περιφερειακοι πολεμοι και 1 παγκοσμιος (Β'ΠΠ) που ξεκινησαν απο τα Βαλκανια, δειχνουν ποσο καταραμενη περιοχη ειναι κυριως λογω των κακων ρατσων που εχουν ερθει εδω (αλβανοι, σλαβοι και τουρκοι) κυριως απο τις ασιατικες και ρωσικες στεππες. Λαοι κακοι, πρωτογονοι χωρις πολιτισμο που καπιλευονται την Ελλαδα
  Σπυρος
  απάντηση113
   
-