Λένε ότι στην Αμερική μπορείς να σκοτώσεις άνθρωπο και, αν έχεις καλό δικηγόρο, να τη γλιτώσεις φθηνά. Από το μόνο που δεν μπορείς να γλιτώσεις είναι αν έχεις κλέψει την Εφορία. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον Αλ Καπόνε το 1931 μέχρι τον Πολ Μάναφορτ, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε τη Δευτέρα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο συνεργάτης τού Μάναφορτ, Ρίτσαρντ Γκέιτς, ενώ ο ελληνοαμερικανός πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, κατηγορείται ότι είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές που είχε ως μέλος του προεκλογικού επιτελείου του προέδρου με τη Ρωσία.

Ποιος συνεργάτης θα «κελαηδήσει» πρώτος;

Με τις εξελίξεις αυτές εξανεμίστηκε όποια ελπίδα έτρεφε ο πρόεδρος ότι ο Ρόμπερτ Μάλερ, επικεφαλής της ειδικής έρευνας για την πιθανή προεκλογική συμπαιγνία ανάμεσα στο επιτελείο του Τραμπ με τη Μόσχα, θα πέσει σε τοίχο. Τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να πάνε για τον Τραμπ από τώρα και στο εξής.
Είναι σαφές ότι ο Παπαδόπουλος συνεργάζεται με τις Αρχές και θα «καρφώσει» ό,τι γνωρίζει. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Μάναφορτ και Γκέιτς, οι οποίες επισείουν 20ετή ποινή, μάλλον αποσκοπούν στο να τους κάνουν και αυτούς να «ανοίξουν το στόμα τους» με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη αντιμετώπιση στο δικαστήριο. Και οι δύο δηλώνουν αθώοι. Ο Μάλερ μπορεί να προχωρήσει απαγγέλλοντας κατηγορίες εναντίον του Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ που παραιτήθηκε επειδή αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκρύψει προεκλογικές επαφές με το Κρεμλίνο, και, στενεύοντας τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο, να προχωρήσει στον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γιο και γαμπρό του προέδρου αντίστοιχα.
Η υπόθεση θα μπορούσε να φθάσει ως τον ίδιο τον Τραμπ καθώς ερευνάται για πιθανή παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Θυμίζουμε ότι τόσο ο Ρίτσαρντ Νίξον όσο και ο Μπιλ Κλίντον, οι μοναδικοί πρόεδροι που παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της καθαίρεσης τα τελευταία 100 χρόνια, κατηγορήθηκαν για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης.
Ο Τραμπ μιλάει για «κυνήγι μαγισσών», αλλά οι επικριτές του μιλούν για Russiagate. Αν στριμωχτεί, ο πρόεδρος ενδέχεται να επιχειρήσει να μπλοκάρει την έρευνα απολύοντας τον Μάλερ. Αυτό απαιτούν οι οπαδοί του, λέγοντας ότι οι κατηγορίες που απήγγειλε ο Μάλερ εναντίον του Μάναφορτ δεν σχετίζονται άμεσα με την έρευνα για τις σχέσεις Τραμπ – Κρεμλίνου, άρα κινείται εκτός της δικαιοδοσίας του. Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να απονείμει χάρη στον Μάναφορτ και όποιον άλλο αντιμετωπίσει κατηγορίες. Αλλωστε έχει δηλώσει δημοσίως ότι διαθέτει την «πλήρη εξουσία να απονείμει χάρη» σε συγγενείς, συνεργάτες, ακόμη και στον εαυτό του, αν κρίνει ότι ο Μάλερ το παράκανε.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μάναφορτ διοχέτευσε περισσότερα από 75 εκατ. δολάρια μέσω λογαριασμών σε offshore για να χρηματοδοτήσει τον ακριβό τρόπο ζωής του στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώσει φόρο γι’ αυτά. Μάλιστα τα 18 εκατ. δολάρια ξεπλύθηκαν μέσω λογαριασμών στην Κύπρο, στις Σεϊχέλλες και στον Αγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες την περίοδο που ο Μάναφορτ ήταν διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.
Ο Μάναφορτ απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή το καλοκαίρι του 2016, όταν έγιναν γνωστές οι αμφιλεγόμενες δραστηριότητές του ως συμβούλου τού πρώην προέδρου της Ουκρανίας, του φιλορώσου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απ’ όπου προήλθαν και τα εκατομμύριά του. Ο Τραμπ έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον Μάναφορτ, διατήρησε όμως στο επιτελείο του τον Γκέιτς ως την ημέρα της ορκωμοσίας του, τον Ιανουάριο του 2017.
Το βιογραφικό του Μάναφορτ δεν ήταν και το καλύτερο: έχει εργαστεί δίπλα σε δικτάτορες όπως ο Φερντινάντ Μάρκος στις Φιλιππίνες και ο Μομπούτου Σέσε Σέκο στο Κονγκό. Δύσκολα θα συνεργαζόταν μαζί του ένας επίδοξος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ όμως δεν φημίζεται για την προσεκτική επιλογή των συνεργατών του. Και αυτό ίσως αποβεί μοιραίο για τον ίδιο.

Τα «φούμαρα» του Παπαδόπουλου

Ενας 30άρης με μηδαμινή πείρα και μέτριες σπουδές, που πουλούσε τον εαυτό του για πολύ παραπάνω απ’ όσο άξιζε. Τα «φούμαρά» του τα αγόραζαν πολλοί, συχνά ιδίου φυράματος, εντός και εκτός Ελλάδας. Γεννημένος στο Σικάγο από βορειοελλαδίτες γονείς, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο ΝτεΠολ.
Στον λογαριασμό του στο LinkedIn υποστηρίζει ότι στη συνέχεια έλαβε μάστερ από το University College του Λονδίνου. Υποστηρίζει επίσης ότι το 2011-2015 εργαζόταν για το think tank Hudson Institute (το οποίο τον διαψεύδει), ότι ήταν εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών το 2012 στη Γενεύη (διαψεύστηκε) και ότι ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας το 2008 (επίσης διαψεύστηκε, ήταν ο Μάικλ Δουκάκης).
Τον Μάρτιο του 2016, ο Τραμπ αναζητούσε εναγωνίως συμβούλους εξωτερικής πολιτικής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, 70 κορυφαίοι συντηρητικοί ειδικοί στην εξωτερική πολιτική είχαν υπογράψει ανοιχτή επιστολή εναντίον της υποψηφιότητάς του και οι δημοσιογράφοι τον πίεζαν να αποκαλύψει τους συμβούλους του. Εκείνη την περίοδο πήγε ο Παπαδόπουλος στο επιτελείο του Τραμπ, ο οποίος τον επαίνεσε δημοσίως ως ειδικό «για το πετρέλαιο και τα ενεργειακά» (καμία σχέση με το αντικείμενο).
Μία εβδομάδα αργότερα, ο Παπαδόπουλος γνώρισε τυχαία τον (έτερο φουμαρολόγο) μαλτέζο «καθηγητή» Τζόζεφ Μίφσουντ που παρουσιάστηκε ως διευθυντής της Ακαδημίας Διπλωματίας του Λονδίνου (London Academy of Diplomacy –μυστήριο τι ακριβώς είναι). Ο Μίφσουντ του «πούλησε» τις διασυνδέσεις του με τη Ρωσία και, σε επόμενη συνάντησή τους, έφερε μια γυναίκα την οποία παρουσίασε ως «ανιψιά του Βλαντίμιρ Πούτιν» (δεν ήταν ανιψιά του). Στα τέλη Απριλίου ο Μίφσουντ του έσκασε τη «βόμβα»: η Ρωσία διέθετε «βρώμες» για τη Χίλαρι Κλίντον σε χιλιάδες μέιλ.Το επιτελείο του Τραμπ και ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος ενδιαφέρθηκαν πολύ, όπως και για ενδεχόμενη συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο. Τον Ιανουάριο του 2017, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το FBI, ο Παπαδόπουλος είπε ψέματα –γι’ αυτό δηλώνει ένοχος σήμερα.

Απάντηση με πολεμικές ιαχές

Ο Τραμπ αισθάνεται «στη γωνία» και αντεπιτίθεται σφοδρά, προσπαθώντας απεγνωσμένα να στρέψει την προσοχή μακριά απ’ όσα τον ενοχλούν. Πολλοί ανησυχούν ότι το επίσημο ταξίδι του στην Ασία, που ξεκινάει σήμερα Κυριακή και θα διαρκέσει ως τις 14 Νοεμβρίου, θα γίνει αφορμή για να κλιμακώσει την κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα και να «πνίξει» στις πολεμικές ιαχές την έρευνα του Μάλερ.
Την ίδια εκμετάλλευση επιχείρησε να κάνει μετά την τρομοκρατική ενέργεια στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, όταν ο 29χρονος Ουζμπέκος Σαϊφούλο Σαΐποφ έπεσε με το φορτηγάκι του σε ποδηλατόδρομο σκοτώνοντας οκτώ άτομα.
Αυτή ήταν η πρώτη ισλαμιστική επίθεση στις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε πρόεδρος ο Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να τουιτάρει (με κεφαλαία, όπως το συνηθίζει) ότι ο τρομοκράτης «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ». Τον χαρακτήρισε επίσης «πολύ άρρωστο και διαταραγμένο άτομο», πανομοιότυπη διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει και για τον μακελάρη του Λας Βέγκας τον περασμένο μήνα.
Στη συνέχεια, ο Τραμπ επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τσακ Σούμερ επειδή είχε υποστηρίξει τη «λοταρία» που χορηγεί βίζες σε ανθρώπους από χώρες που δεν στέλνουν πολλούς μετανάστες στις ΗΠΑ και μέσω της οποίας είχε πάρει την πράσινη κάρτα ο Ουζμπέκος το 2010 (παραβλέποντας ότι η λοταρία είχε ψηφιστεί και από τα δύο κόμματα). Εκτοτε, η πραγματικότητα έχει αλλάξει για τους οπαδούς του Τραμπ: έχουν ξεχάσει τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές αλλά και το ίδιο το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και το σύμπαν τους περιστρέφεται γύρω από την παρενόχληση και καταδίκη του Σούμερ στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Και η δημόσια συζήτηση βεβαίως ξαναγύρισε στη μετανάστευση.

Ποιοι εμπλέκονται και πώς στο Russiagate

Πολ Μάναφορτ
Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ συνεργαζόταν με φιλορώσους Ουκρανούς και με ρώσο δισεκατομμυριούχο. Ηταν παρών στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ με τη ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια. Κατηγορείται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα των χρημάτων που κέρδισε στις μπίζνες με τους Ρώσους.

Τζορτζ Παπαδόπουλος
Σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, συναντήθηκε με καθηγητή που είχε διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο, ο οποίος υποστήριξε ότι η Μόσχα διέθετε «βρώμες» για τη Χίλαρι Κλίντον. Δηλώνει ένοχος ότι είπε ψέματα στο FBI πως συναντήθηκε με τον καθηγητή προτού ενταχθεί στο επιτελείο του Τραμπ, ενώ στην πραγματικότητα η συνάντηση έγινε μετά.

Τζάρεντ Κούσνερ
Γαμπρός του Τραμπ και κορυφαίος σύμβουλός του, είχε μυστικές συναντήσεις με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ για το άνοιγμα «μυστικού διαύλου επικοινωνίας» και τον επικεφαλής κρατικής ρωσικής τράπεζας Σεργκέι Γκορκόφ. Ηταν παρών στη συνάντηση του Τραμπ τζούνιορ με τη ρωσίδα δικηγόρο. Κατηγορείται ότι απέκρυψε αυτές τις επαφές.

Τζεφ Σέσιονς

Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, συναντήθηκε δυο φορές με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον κατά την προεκλογική εκστρατεία, στην οποία συμμετείχε ως σύμβουλος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια. Οταν όμως ρωτήθηκε από το Κογκρέσο, στη διάρκεια της επιβεβαίωσης του διορισμού του ως υπουργού, αρνήθηκε κάθε επαφή με Ρώσους.

Μάικλ Φλιν
Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, συναντήθηκε με τον ρώσο πρεσβευτή στην προεκλογική εκστρατεία και μετά. Πληρώθηκε 45.000 δολάρια από το ρωσικό κρατικό κανάλι RT για να δώσει διάλεξη στη Μόσχα το 2015. Παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πει ψέματα για τις επαφές και τις πληρωμές του από Ρώσους.

Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ
Ο γιος του Τραμπ συναντήθηκε με τη ρωσίδα δικηγόρο Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016 για πληροφορίες που θα έπλητταν την Κλίντον ως μέρος της «ρωσικής υποστήριξης προς τον Τραμπ». Τη συνάντηση κανόνισε βρετανός δημοσιογράφος ταμπλόιντ μέσω του αζέρου ποπ σταρ και του εκατομμυριούχου πατέρα του Εμίν και Αράς Αγκαλάροφ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ